Kik lehetnek a Mercedes beszállítói?

2010. február 26. 15:41 , Legutóbb frissítve: 2010. február 27. 07:41 Barta Zsolt
Daimler | Mi kell ahhoz, hogy egy cég a Mercedes beszállítója legyen? Erről tartottak konferenciát a kamara székházában.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Minden egyes munkahely, amelyet a Mercedes teremt Kecskeméten, hat-hét másikat is létrehoz. A kérdés csak az, hogy azok hol születnek meg. Németországban, Romániában vagy esetleg Magyarországon? Ha azt akarjuk, hogy mi legyünk a Daimler cég beszállítói, akkor meg kell tanulnunk a német cég filozófiáját, alkalmazkodni kell a világszínvonalú termelési kultúrájához. Egyebek mellett ez is elhangzott azon a beszállítói konferencián, melyet a kereskedelmi kamara és a Hírös Beszállítói Klaszter rendezett Kecskeméten.

Gaál József, kamarai elnök röviden összefoglalta a klaszter szervezet születésének működésének a történetét. Hangsúlyozta, hogy eddig már 29 cég, vállalkozás lépett be a szervezetbe azzal a céllal, hogy a világ legismertebb autógyártójának a beszállítója lehessen. A németek komolyan veszik a kamarát, amikor változás történt a gyárigazgatói poszt élén, az új német vezető a városháza után a kamarában is bemutatkozott.

A meghívott vendégek között volt dr. Zombor Gábor Kecskemét polgármestere, aki a beruházás menetéről szólt. Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester arról beszélt, hogy ma már 140 dolgozót alkalmaznak. Ugyanakkor 70 munkakör nyitott. A következő hónapokban egyre több jelentkezőt fognak meghallgatni a Mercedes gyár személyzetis munkatársai. A nagy kérdés az, hogy kik és milyen minőségben lehetnek a Daimler hazai beszállítói. Rengeteg a jelentkező, mint ahogy rengeteg város szerette volna azt, hogy ott telepedjen le a nagyvállalat.

Kik lehetnek beszállítók?

Kecskemétre 50 európai helyszín közül esett a németek választása. A magyar kormány Szikszó, Debrecen és Zalaegerszeg mellett ajánlotta a megyeszékhelyet a beruházók figyelmébe. Erről már Bogáthy Gyula, az ITD Hungary vezető tanácsadója beszélt az érdeklődőknek. Arról is szólt, hogy a cég az alkatrészek 40 százalékát 10 kilométeres körzetből kívánja beszerezni. Ez azt jelenti, hogy jó néhány beszállító vállalkozás új állásokat teremtve Kecskemétre költözik a következő hónapokban. Majd hozzá tette, hogy az ITD Hungary 320 cégből álló olyan listát juttatott el a Daimler céghez, amelyek potenciális beszállítói lehetnek az autógyárnak.

A Hírös Beszállítói Klaszter tagjainak többsége részt vett a konferencián A Hírös Beszállítói Klaszter tagjainak többsége részt vett a konferencián

Az előadók között dr. Palkovics László ügyvezető arról szólt, hogy az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. tevékenysége miként kapcsolódik a nagyberuházáshoz. Dr. Belina Károly a Kecskeméti Főiskola műszaki karának a dékánja az intézmény szakértői szakmai hátteréről tartott ismertetőt. Arról, hogyan lehet egy cég beszállító Herbert Rupp a Magyar Járműalkatrész gyártók Országos Szövetségének az elnöke beszélt. A szervezethez 300 cég tartozik, mintegy 2650 milliárd forintnyi értéket állítanak elő. A megrendelők precíz szállítással magas minőségű, évente 2-3 százalékkal olcsóbb szállítású alkatrészekre tartanak igényt. Idehaza 10 év alatt 63 százalékkal nőtt a szövetséghez tartozó cégek termelékenysége.

Stasztny Péter, az SMR Automotiv Mirror Technology Hungary Bt. igazgatója is a rugalmas termelés szállítás szempontjaira hívta fel a figyelmet. A cége a Mercedesnek éppúgy szállít visszapillantó tükröt, mint a Volkswagen cégnek. Viccesen megjegyezte, hogy a vevő olyan partner, aki Mercedest venne egy lajtos kocsi áráért, és a reggel megrendelt autóval este el akar hajtani. A 130 millió euró bevételű vállalkozás vezetője azt mondta, hogy csak az tud talpon maradni, aki folyamatosan fejleszt, nagy szériában olcsón gyárt, és pótalkatrészeket is készít raktárra. ( Igaz ezekért csillagászati árakat kérhetnek.) A hatékony vállalati szervezetek képesek felelni a beszállítói kihívásokra.

Hatékonyan, ahogy a vadlibák

Gurabi Attila a Yield Kft vezetője ismertetve – a LEAN Management lényegét –   ezzel kapcsolatban  egy szemléletes példával élt. A vadlibák azért repülnek V alakban, mert a legelső madár olyan légáramot kelt, mely segíti az utána repülő haladását. Így 71 százalékkal nagyobb utat tehetnek meg. Azok a cégek jutnak előre, ahol az vállalaton belüli együttműködés legalább olyan hatékony, mint az említett vadlibák esetében.

A Festo cég LEAN termelési rendszerét dr. Gurabi Gyula vezető mutatta be, hangsúlyozva, hogy a német tulajdonú multinacionális vállalkozás az egyik legnagyobb beszállítója a Mercedesnek. A cégénél minden dolgozónak tudnia kell, mik a vállalat céljai, a jövőképe, az értékrendszere, illetve azt is tudják, hogy konkrétan nekik mi is a dolguk. Ekkor hatékony egy vállalat, ekkor képes megfelelni bármely beszállítói feladatnak. 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kik lehetnek a Mercedes beszállítói?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér