Graham

Gulyás Sándor

A téli időszakban a fagyos, csúszós utak, a megváltozott körülmények okozzák a legtöbb problémát, míg nyáron a rekkenő hőség jelent veszélyt a közeledés szereplőire. Ilyenkor szaporábban ver szívünk, mondhatni saját izzadságunkban fürdünk a felforrósodott fémdobozban, amitől egyre idegesebbek, türelmetlenebbek, agresszívebbek leszünk. 

hőség, vezetés, nyár
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Hosszabb forgalmi dugóban, folyadék hiányában nemcsak az idősek, vagy az érrendszeri- és keringési betegségektől szenvedők, hanem bárki rosszul lehet, vagy elájulhat. Nemcsak az autósok, hanem a biciklisek, a gyalogosok sem tudnak megfelelően koncentrálni a kánikulában. Egy pillanatnyi figyelmetlenség elegendő ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A balesetnek komoly következményi is lehetnek, mivel testünk nem olyan, mint az ausztrál Közlekedés Baleseti Bizottság figyelemfelhívás céljából építette modelljéé. Grahamnek, a „tökéletes embernek” a bordái között léghólyagok vannak, nincs nyaka, az orra lapos, koponyája szélesebb és erősebb az átlagosnál, hogy felfoghassa az ütés erejét.

Amikor ősünk lemászott a fáról még nem létezett autó, így testünknek az evolúció során nem kellett alkalmazkodni a körülményekhez. Valószínűleg a közeljövőben egyikünk sem fog úgy kinézni, mint Graham, így kénytelenek vagyunk abból főzi, amink van. A balesetek megelőzésének leghatékonyabb módszere a közlekedési szabályok megtartása, a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás, a türelem és higgadtság megőrzése az utunk során. Tehát nyáron is vigyázzunk magunkra és másokra, mert mindenkit haza várnak.