Kupakolunk

Gulyás Sándor

Nemrégiben vezették be hazánkban, de ma már alig lehet olyan műanyag palackos üdítőitalt vagy ásványvizet kapni, ami nincs rögzített kupakkal ellátva. Az új kupak jót tesz a bolygónak, de sokan, közöttük én is, még mindig nincsenek kibékülve vele.

kupak, üdítő, jegyzet
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Amikor első alkalommal találkoztam a rögzített kupakkal, nagyon felbosszantott az újdonság. Az üdítőitalos zárósapkát a bevett gyakorlatnak megfelelően tekertem vissza a helyére, ám ez nem úgy sikerült, ahogyan vártam. A rossz illeszkedés miatt az üveg tartalmának egy része az autóm padlójára folyt.

Először magam okoltam ügyetlenségem miatt. Jobban szemügyre véve a palackot fedeztem fel a furfangos műanyag szálból és egy gyűrűből álló kiegészítőt, ami miatt pályát tévesztett a lezárókupak. Az esetből tanulva a későbbiekben már jobban odafigyeltem, a használati utasítást betartva tekertem le a zárósapkát, addig hajtottam vissza, amíg egy kis kattanást észleltem. A módszer sajnos nem minden kereskedelmi forgalomba került műanyag palacknál vált be maradéktalanul. A kevésbé sikerült rögzített kupak számos kellemetlenség forrása lehet, a visszafittyenő műanyag sapka gátolja a folyadék kiöntését és az ivásban is zavaró lehet.

Az újítás hasznosságához nem fér kétség, csökkenhet a műanyag hulladék mennyisége és az újrahasznosítás is könnyebbé válik. Ahhoz, hogy minden olajozottan működjön, valamennyi gyártónak minőségi, fogyasztóbarát terméket kellene előállítania, nekünk pedig évtizedes megszokásunkon kell változtatni, ami időbe telik.