Aludni jó

Gulyás Sándor

Hosszú hétvégének nézünk elébe, ami alkalmas lehet arra is, hogy jól kialudjuk magunkat. Lelkiismeret-furdalás nélkül visszabújjunk az ágyba, a küszöbön kívül hagyva a mindennapi gondokat. Egy kiadós szundikálás elengedhetetlenül fontos testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében. Míg egy kisgyermeknek 11-14 óra alvásra van szüksége, hogy kipihenje magát, a felnőtteknek 7-9 óra is elegendő. A legfontosabb, hogy jó legyen az alvás minősége. 

alvás, pihenés, jegyzet
Aludni jó!
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

A kialvatlanság megnehezíti a fizikai és szellemi tevékenység elvégzését, rontja a teljesítőképességet, valamint számos betegség okozója lehet. Aki hat óránál kevesebbet alszik, kockáztatja a stroke kialakulásának lehetőségét. Az alvászavar az egyik legelterjedtebb civilizációs népbetegség, ami bennünket, magyarokat sem kerül el. A felmérések szerint a hazai lakosság 70 százalékánál jelentkezett már az alvászavar, 30 százalékuk folyamatosan szenved a kellemetlen tünetektől. A mindennapi stressz engem sem kímél, bár egyelőre tudom kezelni a problémát. Az ágyat leginkább csak alvásra használom, nem húzom be magam mellé a laptopot, sem pedig a telefont hálótársnak. 

A fotelben való dagonyázás helyett a rendszeres testmozgást, az esti sétát részesítem előnyben. Az alvás világnapját minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken ünnepeljük. Célja, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az alvásproblémára, az alvászavarok megelőzésére és kezelésére, valamint az egészséges alvás jelentőségére. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlalvás is kerülendő. A hosszú hétvégén ne próbáljuk behozni a lemaradást, mert ezzel megzavarhatjuk a belső óránkat.