Csodaakciók

Gulyás Sándor

A közelgő ünnepek lázában ég az ország. Egyre nagyobb a tömeg, az emberek türelmetlenek, tolonganak, lökdösődnek, mintha attól tartanának, hogy lemaradnak valamiről, pedig a polcok roskadoznak az árutól. Vissza nem térő akciókkal csábítanak az üzletek, így nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, és nyakló nélkül szórni a nehezen megkeresett forintokat. A nagy bevásárlási lázban égve fel sem tűnik, hogy bizonyos esetekben úgy vágnak át bennünket, mintha most jöttünk volna le a falvédőről. A csodaakciók zöme csak szemfényvesztés, így ajánlatos ez esetben is jobban szemügyre venni az apró betűs részeket, vagyis a kedvezmény nélküli árat, nem csak a szemünket kibökő nagybetűket.

Minderre a minap döbbentem rá, mikor feltűnt, hogy kedvenc ropogtatni valómat a kihagyhatatlan akcióban mindössze öt forinttal kínálják olcsóban az eredeti áránál. Tüzetesebben körül nézve több üzletben szembesültem a nekem újmódi kereskedelmi fogással. A „kettőt fizet, hármat kap” sem mindig takarja teljes egészében a valóságot. Igaz némi megtakarítást eredményezhet a „csoportosan” megvásárolt áru, de esetenként hiába osztok, szorzok nem akar kijönni a matek.

Az ünnepi bevásárlási lázban érdemes észben tartani, hogy nem minden arany, ami fénylik, vagyis nem minden az ami annak látszik. Mielőtt kinyitnánk a bukszánk, ne felejtsük el, hogy az akciók nem biztos, hogy ténylegesen akkora kedvezményt jelentenek, mint amekkorát a százalékok mutatnak. A legtöbb szabálytalanságot az árak feltüntetésénél mutatta ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az akciós árak vizsgálatakor az átvilágított boltok 14 százalékánál derültek ki jogsértések. Nem árt nekünk , vásárlóknak is odafigyelnünk ha nem akarjuk, hogy csőbe húzzanak.