Csalók

Gulyás Sándor

A minap újra cseréltem idősödő, ám még korához képest jól működő mosógépemet. Arra gondolva, hogy az még valahol jó szolgálatot tehet, jelképes összegért kínáltam eladásra a közösségi oldal piacterén. A legnagyobb örömömre néhány perc múlva rám is írt az első vevő, a masina műszaki állapotáról érdeklődve. Kérdésére válaszolva elmondtam, hogy kicsit ugyan hangos, de még jól bírja a strapát a szerkezet. A vevő nem sokat teketóriázott, jelezte, hogy az e-mail-címem megadása után kifizeti a szállítás díját Magyarország egyik legismertebb csomag-kézbesítéssel foglalkozó szolgáltatójának, egyben utalja a pénzt a bankszámlámra.

A levél néhány perccel később meg is érkezett. Az üzenetből megtudtam, hogy az eladás küszöbén állok. A rendszer már tartja a terméket a vevő számára, egyszerűen csak meg kell ezt erősítenem. Mindössze egy gombnyomás kell a megrendeléshez. Nem sokat tanakodtam, szófogadó és gyanútlan ügyfélként a linkre kattintva próbáltam a vételárhoz hozzájutni. A tranzakciót a bankom nem engedte. Mielőtt újra próbálkoztam volna, egy újabb hölgy jelentkezett, hasonlóképpen az előzőhöz, az oldal egyik alapítójának adva ki magát.

Ekkor éreztem, hogy valami nincs rendjén. Ajánlatát azonnal visszautasítottam, majd egy kis nyomozás után megírtam neki, hogy ez most sem neki, sem a „barátnőjének” nem jött össze, hála a pénzintézet jól működő biztonsági rendszerének. Ezek után egyáltalán nem lepett meg, hogy mindkét vásárló egy szempillantás alatt eltűnt.

Számtalan előnye mellett az internet komoly veszélyeket is rejt a felhasználók számára. A bűnözők a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy bevételre tegyenek szert. A világháló nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Őrangyalomnak, de legfőképpen a bankom biztonsági rendszerének köszönhetően nem váltam áldozattá. Köztudott, hogy a szerencse forgandó, ezét nem árt, ha jobban odafigyelünk, védjük magunkat, amennyire lehet, ugyanis senki más nem fog helyettünk gondolkodni.