Vélem-én

2014.12.29. 08:41

Fehéredik az ország

A pénzmosás elleni törvény lesújtott volna rám is, de résen voltam.

Mihályka Gyula

Egészségkártyámon a pénzt így január elsején nem zárolják. Ezt úgy értem el, hogy bementem a bankba adategyeztetésre. A kártyán havi egy-két ezer forintos a forgalom, általában a kockás szatyros patikában szoktam vele fizetni a gyógyvízért. A bankban kaptam egy gyors oktatást, hogy a sorszámot hanyas gomb melyik almenűjével tudom kinyomtatni. A sikeres művelet után az ügyintéző mondta, lefénymásolja a személyimet és a lakcímkártyámat. Odaadtam mindkettőt, de közölte: előtte alá kell írnom, hogy lefénymásolhatja. Gondoltam, mi van, ha nem járulok hozzá, nyilván befagy a pénz. Aláírtam. Amikor végeztünk, mondtam a hölgynek: most aztán jól elláttuk az al-Kaida baját! Nagyot nem mosolygott, gondolom neki se nagy öröm ez a plusz munka.

Mindenestre most jól körmükre néznek az embereknek, hogy eszükbe ne jusson a feketén szerzett jövedelmüket tisztára mosni. Valami összeghatárt azért meg lehetett volna húzni, hiszen sok pénzügyi alapot, számlát érint a procedúra, összességében többmillió ügyintézés zajlott az országban. Mondja is a rádió, hogy a teljes foglalkoztatás a cél, úgy látom, meg is lesz.

Hallom, hogy a szolgáltatói szektor is kifehérül, a kozmetikusoknak, de tán még a susztereknek is online kasszája lesz. A teherfuvarozók is tovább fehérülnek, bár az árukövetési rendszer az adminisztrációs terheiket alaposan megnöveli. Hiába, egyre bonyolultabb világban élünk. Azt azért sérelmezem, hogy az adóbevallásom csipetnyit még lelóg a söralátétről, de a könyvelőknek is élni kell. Mint ahogy a pénztárgép-gyártóknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában