Vélem-én

2013.12.10. 08:42

Nálunk is okosabbak

Címkék#Kecskemét

A ló különleges hatással van a gyermekekre. Megnyitja, elvarázsolja őket, hidat képez köztük és terapeuta között – állítják a szakemberek.

Popovics Zsuzsanna

Különösen a súlyos magatartászavarral, kötődési zavarokkal küzdő gyerekekre vannak jó hatással a lovak.
Problémás felnőttből is van elég. Sok depressziós, ritkán kimozduló, nagy stressznek kitett embernek tenne jót a szabad levegőn való lovaglás, a pihenésre hangolódás, az okos állatokkal való kapcsolat. Mindegy minek nevezzük – lovasterápia, gyógypedagógiai lovaglás, ló-mediált pszichoterápia –, a lényeg, hogy az agyonhajszolt felnőtteknél is működhet a varázslat.

Ezt Tim Cope, az ausztrál kalandor is alátámasztja. A fiatalember több mint három éven át vándorolt három lóval és egy kutyával Mongóliából Magyarországra. Az út során barátai lettek a lovak, és csak azért hagyta őket hazánkban, mert a bürokrácia miatt szinte lehetetlennek tűnt kiutaztatni az állatokat Európából Ausztráliába. Tőle tudom, hogy a ló hűen tükrözi lovasa lelkiállapotát, annak legkisebb rezdüléseire is azonnal reagál. Emellett számtalan kihívást és kalandot is tartogat a lovaglás. Mindezek megélése pedig bátrabbá, magabiztosabbá, kitartóbbá teszi azt, aki rendszeresen nyeregbe száll.

Hogy a legtöbbünknek erre sincs ideje? Valóban. Nem érünk rá észrevenni a természet szépségeit, ezzel együtt hiányzik belőlünk a megértés, a türelem, és tele vagyunk szorongással, félelemmel. Így aztán elégedetlenek vagyunk önmagunkkal, környezetünkkel, túltengnek bennünk a negatív érzelmek. El tudják mindez képzelni egy jól tartott, kiegyensúlyozott, lóról? Na ugye!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában