Vélem-én

2013.09.08. 17:15

Ma béke van, holnap háború?

Címkék#Kecskemét

Kis bökkenő, hogy amerikai légicsapás esetén az oroszok segítséget ígérnek Szíriának. Gondolom, légvédelmi fegyvereket adnának, mert az orosz hadiipar is nagyon várja már a megrendeléseket.

Mihályka Gyula

Nobel-békedíjas Barack Obama kontra Ferenc pápa szupersztár. Minden idők egyik legnépszerűbb és legkarakánabb katolikus egyházfője a leghatározottabban elutasítja az amerikai elnök légicsapás-tervét Szíria ellen. Hozzáteszem, az amerikai polgárok hatvan százaléka szintén.

A magyar utca emberétől meg azt hallottam: kezd lejárni néhány széria rakéta és bomba szavatossági ideje, ki kell szórni ezeket, az amerikai hadiipar már nagyon várja az újabb megrendeléseket. Kis bökkenő, hogy amerikai légicsapás esetén az oroszok segítséget ígérnek Szíriának. Gondolom, légvédelmi fegyvereket adnának, mert az orosz hadiipar is nagyon várja már a megrendeléseket.

Egy német lap szerint egyébként lehallgatási adatok azt valószínűsítik, hogy nem Bassár el-Aszad elnök engedélyezte vegyi fegyver bevetését Szíriában, ahol a kormányerők egyes parancsnokai már hónapok óta kérték a mérges gáz bevetésének engedélyezését az elnöki palotától, de mindig elutasítás volt a válasz. Egy tegnapi brit sajtóértesülés szerint pedig brit vállalatok éveken át szállítottak a kormány engedélyével Szíriának olyan alapanyagot, amely az idegméregként használt szaringáz egyik fő összetevője. A cégek hivatalosan szíriai kozmetikai vállalatoknak szállították az alapanyagot, ám hírszerzési szakértők szerint Bassár el-Aszad szír elnök rezsimje éppen ilyen cégeket használ a vegyifegyverprogramjához szükséges vegyszerek beszerzéséhez.

A helyzet tehát elég zavaros. A Szíria elleni támadásban Obama legjobb szövetségese egyébként Francois Hollande francia elnök, akinek a Nobel-bizottság már be is kérte az életrajzát...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában