Vélem-én

2013.05.22. 19:03

Kiállta a próbát

Száztizenkét évig tartó világítás után elsötétült, majd néhány óra múlva újra felgyulladt a világ legöregebb villanykörtéje, amely egy amerikai tűzoltóságon „teljesít szolgálatot".

Barta Zsolt

Mondhatnánk azt, hogy ez maga a csoda, de nincs itt szó csodáról. Arról viszont igen, hogy a mai mindennap használatos eszközöknek esélyük sincs arra, hogy akár egy emberöltőt is kiszolgáljanak. Kivéve talán ismerősöm jó öreg Szaratov hűtőszekrénye, ami igaz, hogy áramzabáló, de még működőképes.

A mai villanykörtékről ez nem mondható el. Egy, az interneten is látható riport szerint a két nagy háború között összeültek a gyárosok, hogy az akkor 2500 órára hitelesített világító eszközöket 1000 órányi teljesítményűre alakítsák át. Úgy gondolták, hogy a minőség rontásával lehet a piacot bővíteni. A polgár így gyakrabban vásárol égőket, a termelés folyamatos, a gazdaság fejlődik, a profit nagyobb, mindenki jobban jár az összeesküvés elmélet szerint. Állítólag a nylon harisnya, illetve a számítógépes nyomtatók egy része s egy rakás más termék is ilyen sajátos átalakuláson ment keresztül.

Lehet ebben némi igazság. Egy ismerősömnek elromlott a 3 éves mosógépe, melyet a szerelő 30 ezerért javított volna meg. Inkább vett egy újat 75 ezerért.  Azt nem hiszem, hogy száztizenkét évig működőképes marad a gép, azt viszont tudom, hogy a villanykörte gyárosok ötlete kiállta az idők próbáját. A mosógépet lecserélte, így munkát adott a gyártónak, a kereskedőnek, adót fizetett az államnak. Pörög a gazdaság, nagyobb a profit, mindenki jobban jár. A hulladékok szeméthegye meg majd csak beborítja a világot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában