Vélem-én

2012.05.20. 17:50

Több, mint ajándék

Testet-lelket emésztő, súlyos betegséggel harcolni, hónapokat kórházban tölteni, keserű pirulákat szedni és fájdalmas műtéten túllenni - felnőttnek is komoly megpróbáltatás.

Popovics Zsuzsanna

Még inkább egy gyermeknek, akinek hiányoznak szülei, kedves barátai, kortársai és megszokott otthona.

Magyarországon sajnos körülbelül ötezer olyan 3-18 év közötti, nagyon súlyos kisbeteg él, akik kezelések nélkül menthetetlenek lennének. Értük jött létre 2003-ban a Csodalámpa Alapítvány. Célja, hogy az életet fenyegető betegségben szenvedőknek maradandó élményt adjon, megtörve a betegség nem könnyű rutinját. A jóakaratú és segítőkész emberekkel, valamint cégekkel közösen országszerte már közel 1800 súlyosan beteg gyermek óhaját teljesítették az önkéntesek. Nyolc év alatt Kecskeméten 10, Bács-Kiskun megyében 81 alkalommal.

Hogy mire vágyik igazán egy betegségtől meggyötört gyermek, fiatal? Nem feltétlenül nagy dologra. Egy kiskunhalasi kisfiúnak például egy mobiltelefon volt álmai netovábbja, mások elektromos kerékpárról, babaházról, 200 literes akváriumról álmodoztak. Egy 15 éves tini lány dedikált Kertész Erzsébet-könyvet kapott a Csodalámpa közbenjárásával, egy 16 éves nagylány Párizsba utazhatott. Volt olyan fiúcska, aki balatoni hétvégére vitte a családját.

A hetényegyházi Brenda játszótérre vágyott, pénteken megkapta. Szívszorító volt látni, hogy elsőre nem igazán örült a nagy felhajtásnak, bármennyire is neki, érte szólt a felnőttek sürgés-forgása. Végül édesapja csalt őszinte mosolyt arcára, és az az élmény, hogy közösen mászták meg a csúszdához vezető létrát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában