Vélem-én

2011.01.03. 21:33

Jó időben érkeztek

Ki ne szeretne valamiben első lenni?

Popovics Zsuzsanna

Aki igazán ügyes, nevét a történelem is megörökíti, mint például Neil Alden Armstrongét, az első Holdra lépő emberét. Van, aki már világra jöttekor maga mögé parancsolja az utána érkezőket.

Jól "időzített" az új év első napjának első percében megszülető kislány Budapesten, majd az egy perccel később érkező szentesi újszülött. A kisfiú édesanyja nyolcadik gyermeke, elsőségével talán éppen ezt kompenzálta.

Megyénk négy szülészetén tizenegy kisbaba született az új esztendő első napján. Az óév utolsó napján tizenkettő, ők épphogy csak "lecsúsztak" a dicsőségről. A néphit számon tart szerencsés, illetve szerencsétlen születési órát, napot. Nógrádban például a kedden született gyermeknek azt jósolják, sokan szeretik majd, míg a kalotaszegiek szerint haszontalan ember válik az ilyenből.

Akárhogy is, egy kisbaba születését mindmáig misztikus, felemelő dolog. Mindig öröm, ha új jövevénnyel gazdagszik egy család. Mint például rég nem látott, egykori szomszédaimnál. Az anyuka két éve ikreket szült, terhessége komoly egészségügyi komplikációkkal járt: ingadozott a vércukorszintje, romlott a látása. Ennek dacára volt kedve repetázni, az idei évet már három gyermekkel köszöntötték párjával.

Az új év első babáit ma, holnap hazavihetik szüleik. Fogadásuk szintén maradandó élmény, az első otthoni fürdetés felér egy szertartással. Régen szokás volt a fiút pendelybe, kislányt gatyába törölni, hogy legyenek szerencsések a szerelemben, párválasztásban. Ott még nem tartanak, így egyelőre jó egészséget kívánunk a kicsiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában