Vélem-én

2010.06.14. 19:38

A lézengő paraszt hibája és a 21. századi adósságállomány

A történelemben folyton nőtt a munkaidő hossza. A 12. században egy paraszt meg tudott úgy élni, hogy évi 170 napot nem dolgozott.

Miklay Jenő

Az 1564-es források szerint a férfinak már évi 40 hetet kellett munkával töltenie ahhoz, hogy eltartsa családját – álltak elő visszamenőleges szociológiai kutatásuk eredményével brit tudósok.

Izgalmasabb lenne, ha a derék kutatók megmagyaráznák a munkaidő-hosszabbodás társadalmi, gazdasági okait. De ne a romantikus mesével jöjjenek, miszerint az embert a folytosan növekvő igényei késztetik mind magasabb teljesítményre. Ez csak részben igaz. Vélhetően a „lézengő” 12. századi ember sem volt megbékülve sorsával, de elszúrta: előbbrejutását úgy gyorsította, hogy nem volt hozzá elég ereje. Idegen finanszírozással lendítette gazdaságát, és mire a 16. századba érkezett, már 40 hét kellett ahhoz, hogy kiizzadja másnak a hiteleket és a kamatokat. De hozzánk képest szabad ember volt. A 21. században ugyanis két kereső teljes munkaidőben is alig tudja fenntartani családjában az átlag-életszínvonalat. A lakossági hitelállomány Magyarországon elérte a nemzeti össztermék megközelítőleg 40 százalékát. Közeledünk a 24 órás munkanaphoz. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában