Vélem-én

2010.04.22. 11:09

A vesztesek válasza

Politikai elemzők rágódnak azon, vajon miért is szerepelt a Jobbik oly jól a választásokon. A nyugati újságírók egyike-másika barna forradalmat vizionál.

Barta Zsolt

Idehaza sokan szélsőségesnek látják, mások rasszistának. Olyan emberrel is találkoztam, aki azt mondta: végre egy párt, melynek tagjai végre kimondják mindazt, amiről a magyarok otthon csak a négy fal között mernek hangot adni.

Mindenkinek a szíve joga, mit gondol erről a politikai erőről. Van egy dolog, amiről viszont nem lehet elfeledkezni: a második vagy a harmadik politikai ereje lesz vasárnaptól a parlamentnek. Ami érdekes: például a Bácskában a jelöltjük 16,33, a Felső-Kiskunságban 19,61, Kiskunhalas környékén pedig 20,44 százalékot szerzett. Kelet-Magyarország több megyéjében még jobb eredményt értek el.

Elemzők szerint ott szerepeltek jól, ahol az emberek egy része a rendszerváltás vesztesének érzi magát. Ahol kevés a munka, ahol kevés a cégek száma. Ami van, az is alig működik – kevés fizetést adva az embereknek.

Óriási a gazdasági különbség az országon, de a megyén belül is. A Kecskeméti kistérségben – egy főre jutóan – a bácskaihoz képest hatszor, míg például a halasihoz képest háromszor nagyobb a cégek nettó adóbefizetése. Ez egy 2008-as adat. Ahol van adófizetés, ott van munka, ott van jövő, ott tervezhetnek a családok, ott kevesebben hiszik, hogy a vesztesek közé tartoznak.

Ahol mindez nincs, ott marad az elkeseredettség, a kilátástalanság. A húsz év tagadása. Meg a szavazás lehetősége. Valami másra, mint ami eddig volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában