Vélem-én

2009.11.15. 18:13

A szocpol és a szociológusok

A szocpol megszűntével negyedére, ötödére csökkent a lakásszerzésre felvett hitelek volumene. Eme új statisztikai adat jelentése az, hogy a fiatalok többsége számára végérvényesen reménytelen a saját otthon teremtése.

Miklay Jenő

Ezért tették hidegre a nagykőrösi lakásprogramot is. Viszont Herczog Mária szociológus nem régen a sajtónak nyilatkozva azt próbálta elhitetni, hogy ami hátrány a családoknak, az jó a társadalomnak.
Szerinte a szocpolt meggondolatlanul vezették be, sokan visszaéltek vele. Vagyis a rendszert tartja rossznak, ahelyett hogy ellenőrzését kérné számon. A társadalomtudományi műhelyekben azon is felháborodtak, hogy Európában nálunk a legnagyobb a saját ingatlannal rendelkezők száma. Inkább a lakásmobilitást kellene ösztönözni – magyarázzák a válságkezelést – mert a javak bérlésével olcsóbb az élet. Lehet, hogy olcsóbb, de értelmetlen.

A vagyoni egzisztencia nélküli ember csak rövid távon képes önmagát újra alkotni. Kilátásaink pedig egyre rosszabbak: a banki trükkel, a forint devizák közti lebegtetésével maguk a hitelezők taszítják a bérlőket nyomorba. Legalábbis, azokat kiknek van még erejük hozzájuk fordulni. A szocpol helyébe léptetett kedvezményes hitelkonstukciókkal vajon mit kezd a közel 13 százalékos munkanélküliség? Mindazonáltal tehetősebb családok százezreit inti óvatosságra a bedőlt hitelek tanulsága: életveszélyes lehet a bankok segítsége.

Maradt a nosztalgia: valaha minden ötödik család szocpollal jutott lakáshoz. Kiszámolták: visszaélések nélkül minden harmadik szocpollal épülhetett volna. Az istennek se akar a valóság megfelelni a szociológusoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában