Vélem-én

2009.04.19. 12:56

A kormány költ, a polgár fizet

Tegnap tüntettek Budapesten a szakszervezetek. A Bajnai-kormány tervezett, a lakosságot súlyosan érintő megszorításai ellen tiltakoztak. Az érdekképviselők amiatt háborogtak, hogy a kormány csak a tőkések érdekeit veszi figyelembe, a kis fizetésű polgárok életszínvonala pedig tovább csökken. Igazuk van.

Barta Zsolt

De emlékezzünk csak 1995-re, amikor bevezették a Bokros-csomagot. Ki itta meg annak is a levét? Az átlag polgár. Akkor született a fiam. A feleségem és az én előző évi jövedelmünk akkora volt, (éppen egy ezressel kerültünk a jogszabály által megállapított szint fölé), hogy már nem kaptunk családi pótlékot, a nejemtől megvonták a gyest. Akár büszke is lehettem volna, hogy bennünket a gazdagok kategóriájába sorolnak a törvényhozóink. A jómódból annyi igaz volt, hogy autóval jártunk, de nem BMW-vel, hanem Wartburggal. Önálló otthonunk volt, negyedik emeleti 55 négyzetméteres panellakás, igaz nem volt rajta jelzálog.

Nincsenek illúzióim, veszek egy kockás füzetet, s precízen vezetem a család bevételeit, kiadásait. Többet költeni, mint amennyit keresünk ugyanis nem lehet.

Ha ezt tették volna kormányaink az előző években, akkor nem lenne az országnak 18 ezer milliárd forint adóssága. Most mindenkire 1,8 millió jut. Az adósságot pedig törleszteni kell, ami most kezdődik: ezért a megszorítások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában