Párizs és a Tour

Petrik József

A tizenkettedik születésnapomra egy Tihany biciklit kértem nagyszüleimtől. Akik beváltva ígéretüket, meg is vették a meggyszínű, metál fényezésű kétkerekű csodát. Az árát őseim már jóval a nevezetes esemény előtt kifizették. Ám a bringát ott hagyták a járműüzletben, nehogy megtaláljam idő előtt, így aztán nekem kellett elbuszoznom az ajándékomért. De mielőtt buszra szálltam volna összevissza puszilgattam „dundus” nagymamámat és szikár, halk szavú nagyapámat.

A szomszéd srácnak, Gyurinak is volt egy állati klassz, elöl-hátul kézifékes, már-már versenybicója. Mindig irigykedve nézegettem, amikor délcegen a nyergébe pattant, majd könnyedén elhajtott. A nyár folyamán aztán összebarátkoztunk, így nem volt nehéz rávenni, kísérjen el a nagy eseményre, a bicikliátvételre. Megbeszéltük, hogy a boltnál találkozunk. Ő felült a szuper drót szamarára, én meg a nyolcas buszra.

Aztán a szünidőben már szinte mindenhova együtt bicóztunk. Mi lettünk Tatabányán az utcai kerékpárversenyek helyi hősei. A Bartók Béla út kivételével minden környező utcában legyőztük a fiúkat. Az előbbinél csak azért nem, mert a körzeti megbízott megtiltotta a versengést, a nagy forgalom miatt. A többi utcában persze – teszem hozzá így visszaemlékezve – nem volt erős a konkurencia. Mivel az igazi, felnőtt bicikli ritkaságszámba ment. Ezért aztán a „fennhatóságunkat” a telep alsó végéről a felsőre is kiterjesztettük. Páros sikereink évekig tartottak. Ám egy idő után módosítanunk kellett a telepi, kerékpáros szpartakiád útvonalait. Az ok igen prózai volt, egyre több gépjármű rótta az aszfaltot mindenhol.

Ezzel a kerékpáros múlttal a hátunk mögött, ha meg is lepődtünk, de elfogadtuk, hogy a világ leghíresebb kerékpárversenyén szintén módosítják az útvonalat. Ezt meg is beszéltük Gyurival, egykori bicós társammal, miközben a múlton és a Touron nosztalgiáztunk. Mondjuk a 111. Tour de France másféle tradícióval bír, mint a mi egykori utcai versenyeink. Ebben teljes volt az egyetértés, de azért furcsa, hogy jövőre a Tour nem Párizsban ért véget, a fények és éppen a Tour miatt, kicsit a kerékpárosok városában.

A francia körverseny mezőnye 2024-ben az olaszországi Firenzéből rajtol el, majd Svájcon keresztül éri el Frankhont, ahol a szokásos körbekerekezés után július 21-én ér célba Nizzában.

Először a viadal történetében tehát nem Párizsban, mert a fővárosban július 26-án megkezdődik az olimpia, de persze már előtte is készültségben kell lenni, és a két rendezvény biztosításához nem lenne elegendő rendfenntartó…