JEGYZET

2019.05.31. 06:30

Szabályok közt

Takács Zoltán

A játék hagyományának tisztelete ide vagy oda, azért időről időre változnak a labdarúgás szabályai. Legközelebb például szombaton jön be néhány módosítás.

Ilyenkor sokan kikelnek magukból, hogy miért variálnak mindig a döntéshozók, hogyha eddig sem ezen múlt a látványos játék. Nekik nem árt felidézni a daliás időket, amikor például haza­adáskor simán megfoghatta még a kapus a labdát, így bizonyos meccseken ezt a taktikai elemet használva perceket csaltak el a játékosok. Vagy a vétlen leshelyzet haszna is egyértelmű, hiszen a támadó csapatot, a több gól elérését segíti.

A módosítások tehát több vagy kevesebb sikerrel azt próbálják elérni, hogy élvezetesebb, sportszerűbb és egyértelműbb legyen mindaz, ami a játéktéren történik.

Az idén nyáron bevezetett módosítások közül az egyik legérdekesebb az, hogy ezután a lecserélt játékosnak az oldal- vagy az alapvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret. Eddig, ugye, egy időhúzó cserénél azt láttuk, hogy a lecserélni kívánt spíler szépen átsprintelt a pálya átellenes szegletébe. Aztán a szemfülesebbje felszerelésigazításra hivatkoz­va észre sem vette elsőre, hogy az ő számát mutatja a spori. Majd amikor erre felhívták a figyelmét (általában a bíró és az ellenfél játékosai), akkor először értetlenkedett egy sort, majd görög tragédiába illő drámai jelenetek között levánszorgott, lehetőleg az összes csapattárssal és a játékvezetővel is parolázva.

Kíváncsi leszek, hogy ez a szabálymódosítás miként gyorsítja a cserét, de élek a gyanúperrel, hogy most a pálya közepére húzódnak a rafináltabbak.

Egy másik említésre érdemes módosítás, hogy június elsejétől a támadó játékosoknak legalább egy méter távolságot kell tartaniuk a sorfaltól. Eddig, ugye, az volt a menetrend, hogy a sorfalba beékelődni kívánó vagy közvetlenül mellé álló támadókat a védekező játékosok megpróbálták teljes verbális és fizikai eszköztárukkal eltávolítani.

Ebből némely esetben egészen különleges Laokoón-csoport tudott kialakulni, amit a spori színes kártyákkal díjazott.

Most talán kevesebb lesz a rögbiből ismert tolongás az ilyen szituá­ciókban.

Van még jó pár módosítás, ami kicsit változtathat a játékon, de nekem még ezen­kívül is lennének ötleteim. Például azonnal szabadrúgást ítélnék kifelé, ha egy játékos időhúzás gyanánt a szögletzászlóhoz viszi a labdát, és minden szimulálást legalább sárga lappal „díjaznék”. Persze utóbbi miatt könnyen lehet, hogy kevés meccs végződne 22 játékossal a pályán…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!