Jegyzet

2019.01.16. 06:30

A rúgók hat napja

Ökrös Csaba

Már csak három mérkőzés, és eldől, hogy melyik csapat nyeri az NFL-t, az Egyesült Államok amerikaifutball-bajnokságát. Vasárnap a főcsoportdöntőkben kiderül, kik játszhatnak február 3-án a Super Bowl megnyeréséért. Aztán szeptemberig türelmesen várhatják a sportág kedvelői, hogy újra pályára lépjenek az NFL-beli csapatok. A hátra lévő nyolc hónapban a játékosoknak lesz idejük a sérülései­ket kipihenni.­ A pályán folyó küzdelem meglehetősen próbára teszi a sportolók egészségét. Egy amerikaifutball-meccs darálója izmot, inat és csontot sem kímél. Nem éppen kisasszonysport, na.

A játék szabályrendszerének és sajátosságainak megfelelően minden csapatnak van egy olyan játékosa, aki csak igen rövid időre lép pályára, és főszereplővé csak akkor válhat, ha hibázik.

A rúgójátékos élete nem habos torta.

Az a dolga, hogy időnként megkísérelje a hatalmas csúzliágasra hasonlító kapuba juttatni a tojás alakú labdát. Tekintve, hogy a legtöbb játékhelyzethez képest ezt viszonylag nyugodt körülmények között teheti meg, irigylésre méltónak tűnhet a munkája. Nem ütik-vágják száz-száznegyven kilós sporttársak, nem kell rohannia a labdáért, mint az őrült, egyszerűen csak jól kell céloznia.

Képzeljük el a helyzetet, amint besétálunk egy stadion gyepére nyolcvanezer ember pillantásától követve, és azt a nyamvadt tojást kell húsz–ötven méterről bevágni a több méter magasan ásítozó kapu torkába. Ha bemegy, az természetes, ha kimarad, bukott emberek vagyunk. Sikeresek nem lehetünk, nevünket csak akkor jegyzik meg, ha hibázunk.

A rúgójátékos megpróbáltatásai között a legkomolyabb az, amikor a meccs utolsó perceiben is szerephez jut, és az általa szerezhető pontok döntenek vereségről, győzelemről. Ilyenkor teljesedhet ki igazán egy tragikus hős. Ha igazán rossz napot fog ki, ha összeesküszik ellene minden, akkor rögvest ráosztja a főszerepet a balsors. Zajos sikertelenség, amit learathat. Ha pontot szerez, a csapaté a dicsőség, ha elvéti, ő vesztette el a meccset. Az a mondás járja: mindenki rúgó akar lenni – hat napig.

Két hete a Chicago játékosa, Cody Parkey bemutatta, hogyan kell fenékig üríteni az ürmös poharat. A továbbjutásról döntő meccs vége előtt eljött a nagy pillanat: a Chicago egy mezőnygóllal nyerhet. A rúgó elhelyezkedett, lőtt, a labda a kapufák közt repült el. Ujjongó stadion.

A rúgás pillanatában azonban az ellenfél időt kért, a gól érvénytelen lett. Sebaj. Ha egyszer­ bement, bemegy másod­szor­ is, gondolta­ Parkey és­ újra lőtt. A labda kapu­fát­ ért, aztán még egy kapu­fát, és nem befelé pattant.

A következmény: vesztes meccs, füttyorkán, pfújolás. Igazi főszerep a hetedik napon, amikor nem sújtja irigység a hőst.

Ezek is érdekelhetik