Sport Bács-Kiskun

2016.01.07. 19:43

Drága leckét kapott a Szaharától a Qualisport

Nagy árat fizetett a Qualisport kamionos egysége a szaharai versenyzés leghírhedtebb területén, Atar térségében, az Africa Eco Race nyolcadik szelektív szakaszán.

Tapodi Kálmán

A Scania-triónak több ízben is megálljt parancsoltak a dűnék, végül félbeszakították a napi penzumot és – előreláthatólag – jelentős időbüntetéssel folytathatják a Dakarban záruló összecsapást.
– Amodjar mindössze 4 kilométerre található a mauritániai Atar városától, amely már az afrikai Dakar-ralik idején is a legveszedelmesebb dűnés szakaszokat tartogatta a versenyzők számára. Nem volt ez másképp az Africa Eco Race-en sem, a Qualisport kamionosai pedig kemény leckét kaptak a Szahara eme szegletétől – számolt be a nehéz versenynapról Mészáros Sándor csapatmenedzser.

– A szakasz eleje egészen jól sikerült, a Kamazok nyomában mentünk, ráadásul úgy, hogy volt egy defektünk is. Amikor utolértük őket, azt láttuk, hogy bent állnak egy olyan területen, ahol velük együtt legalább egy tucatnyi autó volt beragadva a homokba. Mi megpróbáltunk kockáztatni, de ráfizettünk. Egy másik helyen igyekeztünk átjutni, de elásta magát a kamion és csak a csapatunk történetének eddigi legdurvább, több órán át tartó lapátolásával tudtuk kiszabadítani. Az ásásba még két helyi is besegített, de annyi homokot kellett ellapátolni, hogy amikor utóbb Ács Laci beleállt a gödörbe, ki se látszott belőle. Amikor nagy nehezen újraindultunk, röviddel később ismét beragadtunk, és az újabb ásózás után úgy döntöttünk, hogy nem akarunk a sivatagban éjszakázni. Bevállaltuk, hogy súlyos időbüntetést kapunk és inkább kijöttünk a szakaszról – mondta el a pilóta, Kovács Miklós.
A magyar egység Marokkóban visszafogottan hajtott, Mauritániára tartogatták a puskaporukat, abban reménykedve, hogy megcsíphetik a dobogó legalsó fokát a kategóriában. Noha a szakasz félbeszakításáért kapott időbüntetés előreláthatólag jelentős lesz, a trió harci kedve megmaradt. – Szó sincs arról, hogy tesztként fognánk fel a hátralevő szakaszokat. Kőkemény napok várnak mindenkire, bármelyik versenytársunk járhat úgy, mint most mi. Tudjuk, hogy csodák nincsenek, de amit csak tudunk, megteszünk a folytatásban is – ígérte a dunaszentbenedeki pilóta.

A kamionos kategóriában ismét Anton Shibalov nyerte a szakaszt a Kamazzal, tovább erősítve vezető pozícióját a kategória összesítésében. Márkatársát, Szergej Kuprijanovot ezúttal a cseh Tomas Tomeceknek – aki a Qualisport segít szervizháttérrel –, sikerült maga mögé utasítania. Elisabete Jacinto a 4. helyen zárta a szakaszt, de így is őrzi a 3. helyet a Kamazok mögött.

Az autósoknál a Szalay Balázs és Bunkoczi László is megküzdöttek az elemekkel: az Opel Dakar Team egységénél is előkerült az ásó és a lapát, így a Mokka-tandem a 13. helyen végzett és az összesítésben visszacsúsztak a 9. helyre.

Az Africa Eco Race mezőnye csütörtökön is Mauritániában maradt. A karavánra Amodjarból Akjoujt felé 445 km-es homokos-dűnés terep várt.

 

Ezek is érdekelhetik