Hirdetés

2024.06.21. 11:04

Miért nem érdemes megvárni a hőséget a klíma beszerelésével?

Az egyre szélsőségesebb és egyre hosszabb ideig tartó nyári kánikulák miatt a légkondi lassan alapfelszereltség az otthonokban. A klímaberendezések iránti megnövekedett kereslet következtében azonban mind a vásárláskor, mind a telepítéskor számolnunk kell azzal, hogy az év bizonyos részeiben a készletek és a klímaszerelők elérhetősége is korlátozott lehet.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

De mikorra időzítsük a klíma beszerelését, hogy a nyári hónapokban már garantáltan élvezni tudjuk az új légkondink nyújtotta kellemes hőmérsékletet otthonunkban? Cikkünkben erre adunk választ.

Milyen típusú klímát válasszunk?

Mielőtt a telepítésre kerülne a sor, elsőként azt érdemes eldöntenünk, hogy milyen készüléket válasszunk. A klímaberendezéseknek ma már megannyi típusú és teljesítményű változata elérhető, ami – kétségtelen előnyein túl – olykor igencsak meg tudja nehezíteni a választást. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális típust, több szempontot is mérlegelnünk kell. Egyéni igényeinken túl például érdemes végiggondolnunk, hogy

  • hány helyiséget, illetve mekkora alapterület kívánunk klimatizálni;
  • milyen az otthonunk hőszigetelése, a nyílászárók minősége;
  • mekkora a belmagasság;
  • vagy hogy mennyi napfény éri az egyes helyiségeket.

Törekedjünk arra, hogy minél jobb energetikai besorolású berendezést válasszunk! A klímák esetében az úgynevezett SEER érték mutatja, hogy a készülék hűtési üzemmódban milyen hatékonysággal működik, míg a SCOP érték a fűtési tulajdonságokat jelzi. Vegyük figyelembe a kiegészítő funkciókat is: a programozható termosztátok, a távirányítós működés vagy a páramentesítő és légtisztítási képességek mind hozzájárulhatnak a hosszú távú hatékony és gazdaságos működéshez! Mindezen felül pedig azért az esztétikai szempontokról se feledkezzünk meg: gondoljuk végig, hogy a kiszemelt készülék biztosan jól illeszkedik-e majd otthonunk stílusába!

De melyek a legelterjedtebb klímatípusok, amelyek közül választhatunk? Nézzük részletesebben!

Split klímák

A háztartások klimatizálásához a legjobb választást az osztott vagy más néven split klímák jelentik, ezek ugyanis képesek biztosítani a hatékony hűtést és fűtést egy vagy több helyiségben, anélkül, hogy szükség lenne bonyolult légcsatorna-rendszerekre vagy nagyobb infrastrukturális változtatásokra otthonunkban.

A split klímák két fő részből állnak. A beltéri egység, amelyet a falra szerelhetjük a hűteni kívánt helyiségben, a levegő hűtéséért, keringetéséért, valamint a jobb levegőminőség biztosításáért felel. A kültéri egység ezzel párhuzamosan a bentről elvont meleg levegő a kültérbe továbbítja; ezt a homlokzatra vagy akár a tetőre is telepíthetjük.

Multi split rendszerek

Az osztott klímákon belül megkülönböztethetjük az úgynevezett multi split készülékeket, amelyeknél egy kültéri egységhez több beltéri egység is csatlakoztatható, így akár több helyiséget is temperálhatunk velük. Legfőbb előnyük, hogy az egyes hűtési zónákban független hőmérséklet-szabályozást tesznek lehetővé, így minden helyiségben az ott tartózkodók igényeihez igazítható a hőmérséklet.

Mennyezeti klímák

A mennyezetre szerelhető split klímák elsősorban ipari vagy kereskedelmi célra, illetve a nagyobb belmagasságú helyiségek klimatizálására jelentenek ideális választást. A mennyezetbe süllyesztett belső egység révén ezek a berendezések optimális légáramlást biztosítanak, ezáltal egyenletesen eloszlik a hűtés vagy fűtés az egész térben, és minimalizálódik a hőingadozás. Emellett esztétikailag is vonzó megoldást jelentenek, mivel diszkréten illeszkednek a helyiség kialakításához.

Légcsatornázható rendszerek

A légcsatornázható klímarendszereknek egy központi beltéri egysége van, amelyből csövek és légcsatornák vezetnek a különböző helyiségekbe. Ezáltal egyetlen rendszerrel hűthetünk vagy fűthetünk több helyiséget, ami hatékony és gazdaságos megoldásnak bizonyul, különösen a nagyobb alapterületű épületek vagy olyan házak esetén, ahol sok helyiséget kell klimatizálni egységesen.

Ezért telepítsük a klímát még a hőség beköszönte előtt

Ha a nyárra biztosítani akarjuk az optimális hőmérsékletet otthonunkban, akkor a klíma beszerelését mindenképp ajánlott még a nyár előtt, azaz tavasszal vagy akár az őszi-téli időszakban elvégeztetni. Ennek köszönhetően ugyanis nemcsak arra jut bőséges időnk, hogy kiválasszuk a megfelelő klímát, alaposan megterveztessük és előkészítsük a beszerelést, hanem még arra is, hogy a telepítést követően beüzemeljük és teszteljük a rendszert, minimalizálva ezzel az esetleges hibákat vagy a rossz beállításból következő kellemetlenségeket.

A nyári főszezonon kívül ráadásul bőségesebb kínálattal, és sok esetben kedvezőbb árakkal is számolhatunk – az ősz, tél folyamán például nem ritka, hogy a klímagyártó és -forgalmazó cégek jelentős kedvezményeket kínálnak bizonyos modelljeikre.

Érdemes mielőbb időpontot foglalni a beszereléshez

Mindenképpen számoljunk azzal, hogy a nyár jellemzően terheltebb időszaknak számít a klímapiacon, hiszen a beszerelések, karbantartási feladatok megnövekedett száma miatt sokkal több a munkája a klímaszerelőknek! A klímaberendezések éves tisztítása pedig már sokszor a tavasz végén elkezdődik, így emiatt is csökkenhet a szerelők kapacitása.

Éppen ezért érdemes mielőbb felkeresnünk egy klímaszerelő céget, hogy még a nyári főszezon előtt időpontot foglaljunk, és elkerüljük a hosszas, akár egy-két hónapos várakozási időt.

Ki szerelheti fel a légkondit?

Szemben más korszerűsítési munkálatokkal, amelyeket akár mi magunk is elvégezhetünk, a klímaberendezések beszerelésének módjára jogszabályi előírások is vonatkoznak. Ezek értelmében Magyarországon csakis a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által kiadott azonosítószámmal rendelkező szakembert bízhatunk meg a klíma telepítésével, erről pedig már a készülék vásárlásakor be kell mutatnunk egy tanúsítványt.

Ezen felül a 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet szerint bizonyos esetekben építési engedélyt is kérnünk kell az illetékes hatóságnál; továbbá előfordulhat, hogy a társasházi képviselővel vagy a helyi önkormányzattal is egyeztetnünk kell.

Érdemes tehát alaposan utánajárnunk a jogszabályi előírásoknak is, hogy emiatt se csússzunk bele a nyári szezonba a klíma telepítésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában