Plán Péter

2008.07.01. 15:42

Wanted: Baszkik és bocsikák

Mit tesz egy férfi, aki a rendkívül szürke kisemberek életét éli egy irodában, főnöke minden pillanatban megalázza, nője meg folyamatosan csalja?

csenki

Kézbe veszi sorsát, meg egy-két kanyarlövő pisztolyt, reflexet és mérges nézést fejleszt, aztán beindul! Mindenki szeme láttára beolvas az alázós főnöknek, pofán veri a nőjét szexualizáló munkatársát. És jobban érzi magát. Ám előtte még megöl néhány embert, csak úgy, önbizalomnövelés gyanánt… Megnéztük a Wanted című filmet.

Fejlődés vagy fejlövés?

Főhősünk Wes, huszonöt éves. Kilátásait nem csak az íróasztalán tornyosuló, kitöltendő nyomtatványok halmaza, vagy a fölé magasodó, drabális főnökasszony korlátozza. Nem. A hiba a fiú készülékében van. Ezt ő is tudja. Tesz is ellene. Megalázás elleni bogyókon él. Mozgástere az irodaház és lakása közötti távra, szókincse meg két szóra korlátozódik: eleinte a bocsika, később a baszki dominál. Aztán egy idő után már fegyvere beszél helyette. Ezzel kiválóan érzékelteti ő és a dramaturg, hogy micsoda fejlődésen megy keresztül a főszereplő. Mert attól kezdve, hogy megismerkedik az Angelina Jolie által megformált Fox-szal, és rajta keresztül a Testvériség nevű bérgyilkos társasággal, nincs megállás. Bosszút kell állnia apja (a társaság legprofibb tagja) haláláért. Fejlődés vagy fejlövés? Ez itt a kérdés.

A kanyarlövő koltos kalandjai

Kiképzik. Megtanul késsel-villával ölni, kanyarban lőni, futni, ugrani, kúszni vonat tetején, autót vezetni fejjel lefelé, eközben ellenséget tetőablakon keresztül golyó által kivégezni, sebesülés után regenerálódni, és így tovább. Pörög a film, repkednek a pofonok, de leginkább a golyók, fogynak a bocsikák és a a baszkik, nő az ellenségek száma.

De ki adja a megbízást?

A csavar itt van elásva. Mert hősünknek (már nyugodtan nevezhetjük így, hiszen megtanult ölni) a főfőnök megmutatja a kötöttáru-gyárnak álcázott várba rejtőzött bérgyilkosok fő motivációs tényezőjét: a sors szövőszékét. Mert kiderül, a szövetekbe van kódolva az aktuális célpont neve. Olyané, aki megérdemli. Bináris számrendszerben. Jut eszembe, olvastam egy vicces gondolatot: „10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem”  Aki ismeri, a főnök, Morgan Freeman. A többiek meg nem. Így lehet az, hogy a film végén nem maradunk csavar nélkül. Kiderül, amit nem is sejtettünk, de hogy mi nem, az egy dolog, de még főhősünk se… No de elég! Nem lövöm le a poént! Hehe

Angelina Jolie Ladával

Szóval elvileg ez egy kőkemény akciófilm, de vannak benne vicces dolgok. Igaz, utóbbiakat nem azért tette bele a rendező, Timur Bekmamentov (Éjszakai őrség; Nappali őrség), hogy röhögjünk. És ez itt a baj! A kanyarlövő pisztolyt, a regenerálófürdőt, a sors szövőszékének üzenetét még a legelvetemültebbek sem tudják komolyan venni. Hát még azt a részt, amikor Angelina Ötvös Csöpit meghazudtolva, egy Ladával veszi üldözőbe a vonatot (majd ugyanezen jármű társaságában be is száll abba).

Ha komolyan vesszük, az a baj, ha nem vesszük komolyan az a baj, ha nem nézzük meg, az is baj. Mert akkor nem tudjuk, tetszett volna-e ez a furcsa misztikumba ágyazott ölős film.

Én mindenesetre megnéztem, majd hazamentem, fogtam egy törölközőt meg egy nagyítót, és dekódoltam a rejtett üzenetet. Meg is van a név (megsúgom, csak neked: Adidas), de nem tudom, mit kezdjek vele. Pedig megmondta a Wes, hogy ha nem jó így nekem, ahogy van, csináljak úgy, mint ő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!