Interjú

2024.02.04. 11:23

Szijjártó Péter: az Európai Unió ne finanszírozza a fegyverek szállítását a mi részvételünkkel (videó)

Az uniós csúcstalálkozó eredményeiről kérdezte a magyar külgazdasági külügyminisztert Jan Balliauw, a belgiumi VRT TV Terzake című műsorának riportere.

MW

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala.

Fotó: Király Márton

„Számunkra két dolog volt nagyon fontos: először is, hogy biztosítsuk, hogy a mi pénzünk az Európai Unióból nem lesz Ukrajnába küldve […] Másrészt, hogy minden évben legyen egyfajta felülvizsgálati mechanizmus, hogy lássuk, hogyan költi el a pénzt az ukrán fél, így most a bizottság minden évben jelentést fog készíteni, és a jelentés alapján a tanács iránymutatást fog adni” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a belgiumi VRT TV Terzake című műsorának adott interjújában. Noha Jan Balliauw kiemelte, nem volt olyan javaslat, hogy Magyarországnak járó pénzeket adjanak Ukrajnának, a külügyminiszter arra mutatott rá, 

ha tagállamként nem kapod meg a neked járó forrásokat, akkor felmerül a gyanú, hogy ha egy külső partnert kellene anyagilag támogatni, akkor az a pénz, amit neked kellene megkapnod, de nem kapod meg, esetleg a harmadik partnerhez kerül. De garanciát kaptunk arra, hogy ez nem fog megtörténni.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hazánk számára kiemelten fontos volt, hogy „az Európai Unió ne finanszírozza a fegyverek szállítását a mi részvételünkkel”. Hozzátette: „Nagyon nyilvánvalóvá vált, hogy ez a pénz, amit most az ukránoknak küldünk, szolgálni fogja magának az államnak a működését, szociális és egyéb kiadásokat fedez, nem pedig fegyverszállításokat” – írja a Magyar Nemzet

A tárcavezető egyúttal rámutatott:

azon kevés európai uniós országok közé tartozunk, amelyek nem szállítanak fegyvereket Ukrajnának, és nem tervezzük, hogy ezen a politikánkon változtatni fogunk, így fegyvereket szállítani a jövőben sem fogunk.

„A fegyverszállítás számunkra vörös vonal”

– szögezte le. Balliauw rákérdezett a magyar vétóra is, amelyre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, „legutóbb nem vétóztunk, éltünk azzal a lehetőséggel, amelyet konstruktív tartózkodásnak hívnak, ami azt jelenti, hogy nem akadályozol másokat valaminek a megtételében, de te magad nem veszel részt benne”. A VRT TV munkatársa arra is kitért, Magyarországon nagy nyomás van.

Igen, de ez az elmúlt 14 évben is így volt, ez nem újdonság. Amióta 2010-ben hivatalba léptünk, ez a nyomás azóta nehezedik ránk, mert nem követjük a fősodort. Sokszor képviselünk olyan álláspontot, amelyek ellentétesek a fősodorral, mert ez a mi nemzeti érdekünk

– magyarázta a külügyminiszter.

Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre

Szijjártó Péter hétfőn a kárpátaljai Ungvárra látogatott, ahol hivatalos tárgyalásokat folytatott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint az elnöki hivatal vezetőjével, Andrij Jermakkal. A belga műsorvezető arról kérdezte a tárcavezetőt, miért nem találkozott még Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij elnökkel. Szijjártó Péter azonban kiemelte,

történelmünk legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre.

Ismertette: több mint egymillió ukrajnai menekültet fogadott be Magyarország és az 1500-at is meghaladja azon óvodák és iskolák száma, ahová ukrán menekült gyerekek járnak. – Senki sem beszél a tényről, hogy folyamatosan segítünk több mint 500 ezer ukrán családnak Ukrajnában, nemcsak a nyugati részen, hanem összesen húsz megyében Ukrajnában – közölte.

Tehát az utolsó dolog, amit tenniük kellene, az az, hogy kioktatnak minket arról, hogyan legyünk szolidárisak Ukrajnával, rendben van?

– tette hozzá.

A miniszter arra a kérdésre, hogy kérte-e valaha is Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hagyják abba a harcokat, vonják ki az orosz csapatokat Ukrajnából, azt válaszolta: 

nagyon világossá tette Magyarország álláspontját, hogy elítéli a háborút, mert az rossz Magyarországnak, Ukrajnának, Európának. Elítélte a háborút az Orosz Energiahéten is, mintegy ezer ember előtt.

Mi kiállunk Ukrajna területi integritásáért és szuverenitásáért, nem lehet kérdés, hogy Ukrajna és minden más ország területi integritását és szuverenitását tiszteletben kell tartani, a kérdés az, hogyan lehet megállítani az emberek gyilkolását

– hangoztatta.

Elmondta, a legfontosabb dolog a háború lezárása, a gyilkolás befejezése, aztán jöhetnek a béketárgyalások, és egy olyan békemegállapodás, amely biztosítja az egész régió békéjét a jövőben.

Mindig jobb, ha a megoldás a tárgyalóasztalnál születik meg, mint a csatatéren, mert ott nincs megoldás, minél tovább tart ez a háború, annál több a halott és a pusztítás

– közölte.

Svédország NATO-csatlakozása

Arra a kérdésre, hogy tanácsolni fogja-e a Fidesz képviselőinek, hogy a magyar parlament hétfői ülésén támogassák Svédország NATO-csatlakozását, azt felelte, a kormány javaslata ez, de sok parlamenti képviselő sértve érzi magát a Magyarországot bíráló svéd politikusok miatt. Világossá tette svéd kollégáinak – mondta – , tegyenek valamit annak érdekében, hogy biztosítsák a magyar képviselőket, akiktől a csatlakozásuk megszavazását várják, hogy nem fogják őket többé antidemokratikusnak minősíteni, mert ez igazságtalan.

Szijjártó Péter hozzátette: reméli, ez az eljárás hamarosan lezárulhat, de nem érti, hogy a svéd miniszterelnök miért nem reagált még pozitívan Orbán Viktor miniszterelnök meghívására, holott a ratifikáció előtt Törökországba ellátogatott. 

Nagyon is helyénvaló lenne, ha Magyarországra is eljönne

– értékelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában