EuroSkill 2023

2023.09.09. 11:21

Megerősödött a szakképzés Magyarországon

Megerősödött a szakképzés Magyarországon az elmúlt évek átalakításának köszönhetően, ez megmutatkozik a magyar csapat eddigi szereplésén is az idei szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkill 2023 versenyen Gdanskban – nyilatkozta a helyszínről telefonon Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

MW

Forrás: WorldSkills Europe Facebook-oldala

A szeptember 5-9. között zajló versenyen 34 országból több mint 600 fiatal szakember méri össze tudását 43 versenyszámban, a magyar csapat 26 versenyzője 22 versenyszámban indult.

HANKÓ Balázs Zoltán
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Hozzátette, a magyar versenyzők mind a 22 szakmában erősek, és azt várják tőlük, hogy minél több dobogós helyezést szerezzenek.

Az államtitkár szerint a 

magyar szakemberek ismerik a legmodernebb technológiákat, példaként említette, hogy a versenyen a villanyszerelőnek elektromosautó-töltőt is kellett szerelnie a feladatok között, és a víz-gáz-fűtésszerelés, a robotika, a mechatronika, az informatika területén versenyzőknek is a legmodernebb technikákat kellett alkalmazniuk.

Hankó Balázs felidézte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) kialakult együttműködés révén a kamara az egész szakképzés megújításának a motorja volt.

A szakképzés erősödését mutatja, hogy Magyarországon a 8. osztály után tovább tanulók közül legtöbben a szakképzést választják. Maguk a diákok is egyre inkább értékelik a szakképzést. A kormány egyre több ösztöndíjat biztosít a szakképzésben résztvevőknek, a szakma megszerzése után pedig 300 ezer forint szakmakezdési támogatást is biztosít

– mondta a KIM államtitkára.

Hankó Balázs kitért arra, hogy a 

magyar szakképzés megfelel a munkaerőpiaci igényeknek.

Egyre jelentősebb a duális képzés, amelynek jelentős része az adott ipari szereplőknél, cégeknél történik, így nemcsak elméleti tudásra, hanem konkrét gyakorlati tapasztalatra is szert tesznek a fiatal szakemberek. 

A gazdaság szereplőinek közreműködésével folyamatos a szakképzés finomhangolása, hogy a gyakorlati képzés még inkább a gazdaság igényeinek megfelelően alakuljon

– tette hozzá az államtitkár.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában