Gagyvendégi

2023.06.25. 16:00

Megújult templomot adott át Soltész Miklós

Megújult templomot adott át Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Gagyvendégiben, ahol köszöntőjében a hitről és a küzdelem fontosságáról beszélt – írja az MTI.

MW

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a hálaadó szentmisét követően a megújult templomban az átadásán Gagyvendégiben 2023. június 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az államtitkár azt mondta, örül annak, hogy a kicsi csereháti falu megújult templomában együtt, egységben ünnepelhetnek. Szerinte bár a világban jelen van a félelem és a gonoszság, a keresztényeknek, a magyaroknak ezekkel szemben félelem nélkül küzdeniük kell.

Soltész Miklós azt hangsúlyozta, az időseknek, a fiataloknak egyaránt feladata és felelőssége, hogy „hegytetőkön hirdessék” Isten tanítását, a magyarság tiszteletét, a közösség erejét.

Hangsúlyozta, biztos abban, hogy a mostanihoz hasonló beruházásoknak – melyek többnyire templomok, közösségi házak, iskolák, óvodák megújítását jelentik – vonzóbbá teszik ezeket a térségeket.

SOLTÉSZ Miklós
A megújult templom a hálaadó szentmise és átadása napján Gagyvendégiben 2023. június 25-én
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője nagy áldásnak és örömnek nevezte a kistelepülések templomainak a megújítását, hiszen – mint mondta – a templomokban az ember nyugalomra és békességre talál és az ott hirdetett igéből erőt tud meríteni a mindennapokhoz.

Hozzátette, bízik abban, hogy az épület megújításával a templom padjai is megtelnek majd hívekkel.

Veress Zoltán plébános megköszönve a kormány anyagi támogatását, méltatta azt a kormányzati szemléletet is, hogy „a legkisebb falu és legkisebb közösség iránt is elkötelezett segítőkészséget” tanúsítanak.

Nagy Miklós, Gagyvendégi (független) polgármestere az MTI-nek elmondta, a település 1903-ban épült római katolikus templomának felújítására az egyházközség a kormánytól a Magyar falu program keretéből 15 millió forintos támogatást kapott.

A polgármester azt is elmondta, a 216 lakost számláló településen idén nemcsak a templom megépülésének százhuszadik évfordulóját, hanem Gagyvendégi létrejöttének ezerkétszázadik évét is ünneplik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában