Brüsszeli praktikák

2022.11.05. 08:38

Az EP-küldöttség nem volt kíváncsi a tényekre

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának küldöttsége háromnapos látogatást tett november 2. és 4. között Magyarországon. A delegáció a balliberális médiumokkal tárgyalt, nem volt kíváncsi a másik félre. Bizonyítja ezt, hogy nem hallgatták meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét, viszont meghívták a csütörtöki kerekasztal-beszélgetésre a FreeSZFE Egyesületet. Ezt a kirekesztő magatartást Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége sajtóbeszélgetésben kommentálta pénteken – számolt be a Magyar Nemzet.

Szarka Gábor kancellár, Vidnyánszky Attila, SZFE kuratóriumi elnök, Bocskor Andrea EP-képviselő, Rátóti Zoltán rektor

Forrás: Origo

Fotó: Talán Csaba

Az Európai Parlament (EP) sajtóközleményéből kiderül, hogy az EP kulturális és oktatási bizottságának küldöttsége magyarországi látogatása fókuszában a kultúr- és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága áll. S e közleményben említették meg azt is, hogy a delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, oktatási intézményekkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozik. Hogy kerül mégis a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a látogatás fókuszába? – teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet. 

Nos, az EP fókuszába aligha, mert ők

inkább a FreeSZFE Egyesületet invitálták a  tervezett kerekasztal-beszélgetésre. Az egyetem vezetősége – mint mondták – csak informális úton értesült arról, hogy szerveződik egy nyolc meghívottból álló beszélgetés. Aggályaikat ezt követően Bocskor Andrea EP-képviselő tolmácsolta a bizottságnak.

A pénteki sajtóbeszélgetésen Bocskor Andrea EP-képviselő összegezte az elmúlt két és fél napot, s kitért a megkérdőjelezhető döntés mögött meghúzódó lehetséges okokra is: 

– Ennek a tényfeltáró látogatásnak már 2020-ban meg kellett volna történnie, de akkor a Covid miatt elhalasztották. 2020-ban is összeállt már egy program, ami viszonylag kiegyensúlyozott volt, s elég sok javaslatunkat elfogadták. Viszont eltelt két év, s igazodva a különböző politikai csatározásoknak, ideológiai harcoknak megfelelő irányzatokhoz, természetesen ez a program is átalakult.

Mint mondta, amikor végül megnézték a végleges programot, azonnal szemet szúrt az egyes panelekben fellelhető – főként ideológiai alapú – aránytalanság: 

– Ezt rögtön szóvá tettem, s azt a választ kaptam, hogy a delegáció találkozik kormányzati szereplőkkel is, s ez hozza majd a kiegyensúlyozottságot.

A cikk arról is beszámol, hogy Bocskor Andrea két szembetűnő aránytalanságra is felhívta a figyelmet. Az egyik a médiapanel, amelyre csak a balliberális médiumok kaptak meghívást, a másik pedig a művészekkel és civil szervezetekkel való találkozásra meghívottak névsora, melyre többek között hivatalos volt a FreeSZFE Egyesület – melyet egy diák és egy oktató képviselt –, ám az SZFE vezetőségét nem keresték meg. Hangsúlyozta, hogy ha csak az egyik felet hallgatják meg, akkor hibás koncepcióval állhatnak elő akár a modellváltásról is.

 

– Ma találkoztunk a Magyar Rektori Konferencia több rektorával, ezért a bizottság tagjai kénytelenek voltak szembesülni azzal a véleménnyel is, hogy valóban vannak pozitív tapasztalatok az elmúlt évek során azzal kapcsolatban, hogy miként működnek ezek az egyetemek, mi a szerepük a kuratóriumoknak, mi a szerepe az új rendszernek. De sajnos mindez azon a tényen nem változtat, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége nem kapott lehetőséget arra, hogy beszámoljon a pozitív fejleményekről 

– tette hozzá.

Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumi elnöke a meghívás hiányát úgy kommentálta, hogy így legalább nem statisztáltak ahhoz a cirkuszhoz, ami az egyoldalú és a valósággal szembesülni nem akaró Brüsszel képvisel kulturális területen is.

– Negatív fordulatnak látom, hogy most már mi sem kellettünk oda, nehogy szembesíteni tudjuk az ott szereplőket azokkal a hazugságokkal, torzításokkal, csúsztatásokkal, amik ott elhangoztak 

– mondta a kuratóriumi elnök. Hozzátette, hogy jelen esetben természetesen a FreeSZFE-ről is szó van.

– Az alternatív színházi világból – ami a magyar színházi szakmának a tizedét sem teszi ki – hívtak meg valakit, míg a magyar kőszínházakból, ami a közönség kilencvenöt százalékát szolgálja ki, senkit.

Megjegyezte: nyilván zavaró lett volna a jelenlétük, hiszen elmondták volna, hogy sehol nincs olyan fejlett színházi struktúra, mint Magyarországon.

 Végezetül pedig kiemelte, hogy egy gittegyletszerűen működő, végtelenül bezárkózó intézményből tettek lépéseket a valódi egyetemi működés felé.

A sajtóbeszélgetésen jelen volt és az egyoldalú magatartást kommentálta Rátóti Zoltán rektor és Szarka Gábor kancellár is. 

Az eredeti, teljes cikket ITT lehet elolvasni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában