Áldozatok

2022.11.02. 06:07

Így használta fel a baloldal a fiatalokat (2.)

A Magyar Nemzet cikksorozata azokat a fiatalokat mutatja be, akik az utóbbi években áldozatul estek a baloldal politikai céljainak. Ezúttal olyan, a baloldalhoz köthető demonstrációkon feltűnő fiatalokról lesz szó, akik közül többen obszcén viselkedésükkel tűntek ki a tömegből.

Pánkotai Lili slam poetry előadása az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetésen a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Karsay Dorottya, a „Milla-tüntetés” arca, Polgár Dóra, a Hallgatói Hálózat (HaHa) egyik vezérszónoka, Papp Réka Kinga, a Kettős Mérce sajtószabadság-tüntetéseinek a szónoka és Kálló Dániel, korábban a Független Diákparlament és az MSZP–Párbeszéd közös EP-listájának tagja. A felsorolt fiatalokban egy valami közös: az utóbbi évtizedben mindegyikőjüket felhasználta a baloldal a kormány elleni hergelésre és szimpatizánsok gyűjtésére, hogy aztán a közvélemény szanaszét cincálja őket. A Magyar Nemzet cikksorozatának második részében négy olyan fiatalt mutat be, akik szintén a külföldről irányított baloldal hergelő kampányainak estek áldozatául.

Önsajnáltatás mesterfokon

Az óvónőként végzett Mészáros Luca egy Facebook-bejegyzéséről híresült el, amelyben teljes anyagi kilátástalanságról írt. Állítása szerint még egy kávéfőzőt sem tudott venni magának. Ezt követően Kálmán Olgához is behívták a Hír TV-be, ahol a csatorna stábjától még ajándékot is kapott egy dobozban. Mészáros 2018-ban saját blogot indított, állítása szerint havi 880 ezret kínáló óvónői munkával keresték meg, az állásajánlat Írországba, Dublinba szólt – később kiderült, hogy nem fogadta el az ajánlatot.

A Budaházy Eddához köthető Hozz világra még egy magyart! mozgalom kampányvideójára, amelyben a gyermekvállalást népszerűsítették, Mészáros Luca a Facebook-oldalán úgy reagált, hogy szerinte a Budaházy-videó megnézése után „Észak-Korea beakasztaná a repeat gombot, és Kim Dzsong Un lehetséges, hogy elővenné és meghámozná a padlizsánját”.

„Az egyetemen megnehezítették, hogy diplomához juthassak, a szakdolgozatomat szinte teljesen át kellett írnom” – fogalmazott Mészáros Luca. Saját elmondása szerint az egyetem elvégzése után elvesztette az állását, nagyon nehezen sikerült újat szereznie. Később Z. Kárpát Dániel felkereste és képviselői asszisztensként kezdte el foglalkoztatni, 2020-ban belépett a Jobbikba a női kabinet tagjaként, illetve szakpolitikusként.

Tüntetőből tanácsadó

Misetics Bálint gimnáziumi tanulmányait követően egy évig jogot hallgatott, majd az ELTE társadalmi tudományok alapszakon szerzett diplomát. Fél évig tanult az Egyesült Államokban, a mesterképzést azonban már Oxfordban végezte. A tanulmányai során felmerülő költségeket ösztöndíjakból fedezte, szakdolgozatát a kelet-európai baloldal gyengeségéről írta. Misetics 2003-ban a NIOK Alapítvány az Év Egyéni Adományozója díjának legfiatalabb díjazottja volt, hajléktalan embereket megsegítő szolidaritási akcióiért. Osztálytársaival és barátaival alkalmi zenekart szervezve zenéltek a járókelőknek, és az összegyűjtött pénzt a Menhely Alapítványnak ajánlották fel.

Misetics Bálint szociálpolitikai programot írt az LMP-nek, és számtalan akciót szervezett, hogy felhívja a figyelmet a lakhatáshoz való jog fontosságára és a hajléktalanság kriminalizációjának helytelenségére. A Humán Platform tüntetésén, 2012-ben az Orbán-kormány társadalompolitikája ellen szólalt fel, valamint A Város Mindenkié nevű csoport aktivistájaként is tevékenykedett. 2021-ben az új választási rendszerről szóló törvény ellen való tiltakozásként a Parlament köré vont élőlánccal együtt tiltakozott.

A szociológus végzettségű Misetics Bálint jelenleg havi bruttó nyolcszázezerért a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója. 

A Hallgatói Hálózat tagjaként diáktüntetéseket szervezett, később pedig a Párbeszéd politikusa lett. Emlékezetes, hogy nyári táborban képezték az SZFE-hallgatókat az egyetemfoglalásra, amelyen Misetics Bálint mint a polgári engedetlenség szakértője vett részt.

Trágár beszédből jeles

Az obszcenitásáról elhíresült Nagy Blanka a kiskunfélegyházai Móra Ferenc Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú tanulmányait az állam- és jogtudományi karon folytatta Szegeden. Politikai tevékenységét a Független Diákparlamentben kezdte, 2018-ban lett közismert, miután beszédet mondott a túlóratörvény ellen szervezett több tüntetésen. 2019 augusztusában csatlakozott a Momentum Mozgalomhoz, és még abban az évben a magyarországi önkormányzati választáson Kiskunfélegyháza 8-as körzetében indult a képviselői helyért. Miután vereséget szenvedett, 2020 novemberében kilépett a Momentum Mozgalomból. Provokátorként vett részt a kilencedik békemeneten, ahol rovásírással ezt írta egy táblára: „Húzzatok a p…csába!” Nagy Blanka Békés megyében lett kampányfőnök, azonban azt, hogy kinek dolgozik, nem árulta el.

Idén október 23-án a pedagógusok melletti szolidaritásból tartott tüntetésen egy botrányos slam poetry-előadást tartott a pécsi végzős gimnazista, Pankotai Lili.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma elhatárolódott Pankotai Lilitől, az ADOM Diákmozgalom a Facebook-oldalán reagált a diáklányt ért támadásokra: szerintük ezt teszi a tizenévesekkel a folyamatos társadalmi feszültség generálása, ha semmibe veszik, amit mondanak. Molnár Áron „noÁr” is támogatásáról biztosította a diáklányt: „A noÁr Mozgalom minden tagja teljes mellszélességgel kiáll Pankotai Lili mellett, és mindent meg fogunk tenni, hogy be tudja fejezni a gimnáziumi tanulmányait.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában