Magyar falu program

2022.10.15. 19:57

Gyopáros: a jövő évi pályázatokkal tovább erősítik a falugondnoki szolgálatokat

A kormánybiztos hozzátette: mindazok a támogatások is szerepelni fognak a jövő évi pályázati kiírásokban, amelyek az önkormányzatoknak segíthetnek, egyebek mellett a rezsikiadásaik csökkentésében.

Magyar falu program – Megújult játszóteret és új falugondnoki buszt adtak át Bodonhelyen

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

A Magyar falu program jövő évi pályázatainak céljai között a falugondnoki szolgálatok további erősítése is szerepelni fog - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Bodonhelyen, ahol átadtak egy játszóteret és egy falugondnoki buszt. 

Gyopáros Alpár - aki a térség fideszes országgyűlési képviselője  - hozzátette: mindazok a támogatások is szerepelni fognak a jövő évi pályázati kiírásokban, amelyek az önkormányzatoknak segíthetnek, egyebek mellett a rezsikiadásaik csökkentésében. Példaként említette az épületenergetikai korszerűsítéseket. 

Közölte, hogy nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az alternatív energiahordozók beépítésére is. 

A kormánybiztos azt mondta: az orosz-ukrán háború és "a brüsszeli elhibázott szankciós politika okán mi magunk is érezzük a bőrünkön, hogy emelkednek az energiaárak (...), elszabadul az infláció", ezek miatt egyre erősebb az emberekben a szorongás és a befelé fordulás. 

"Ezekben a nehéz időszakokban a szociális szolgáltatások, mint például a falugondnoki szolgáltatások, rendkívüli módon felértékelődnek" - emelte ki. 

Gyopáros Alpár felidézte: amikor 2018-ban a Magyar falu program elindult, az volt a cél, hogy a kistelepüléseken élők életszínvonalát javítsák, és ezáltal megálljon az elvándorlás. 

Míg Bodonhelyen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003-ban 330-an laktak, addig 2010-ben már csak 280-an. Az intenzív vidékfejlesztési politikának köszönhetően azonban a 2022-es adat szerint már 354 lakója van a rábaközi településnek - tette hozzá. 

Szabó Szilvia, Bodonhely alpolgármestere elmondta, hogy a Magyar falu program részeként beszerzett új falugondnoki buszra 15 millió forint támogatást nyertek el, az új játszótér pedig, amely már a második a településen, 5,9 millió forintból valósult meg. 

A településre a Magyar falu program forrásaiból 2019 óta több mint százmillió forint támogatás érkezett, egyebek mellett út- és járdaépítésre, közösségi színtér fejlesztésére, játszótér építésére és kommunális eszköz beszerzésére - sorolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában