Vallásközi párbeszéd

2022.09.15. 18:38

Ferenc pápa: fegyverek helyett sürgősen békére lenne szüksége a világnak

Ferenc pápa a vallásközi párbeszéd értékét hangsúlyozta, és elítélte a "háborús őrületet" a világvallások vezetőinek kongresszusán elmondott záróbeszédében csütörtökön a kazah fővárosban.

Ferenc pápa Kazahsztánban

Forrás: AFP

Fotó: Filippo Monteforte

A katolikus egyházfő dicsérte a vendéglátó ország kormányát a kongresszus megrendezéséért, és 

ismételten hangsúlyozta, hogy "a vallás sohasem használható fel háborúk igazolására", amivel az AP amerikai hírügynökség szerint az Orosz Ortodox Egyháznak az ukrajnai háborút támogató álláspontjára célzott.

 A háromnapos rendezvényen mintegy 80 muzulmán, keresztény, zsidó, buddhista és taoista vallási vezető tanácskozott. Erőteljesebb vallásközi együttműködést sürgettek a háborúk, a szegénység, az éghajlatváltozás és a világot sújtó más nagy problémák elleni küzdelemben.

Ferenc pápa az Orosz Ortodox Egyház képviselőivel tartott korábbi találkozója után azt mondta, hogy 

fegyverek helyett sürgősen békére lenne szüksége a világnak, és a résztvevők neve csak akkor kerülhet be az évkönyvekbe, ha Isten nevében a béke ügyét szolgálják

ASIMBAJEV, Maulen; FERENC pápa; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
A résztvevõk csoportképe: Ferenc pápa (elöl fehérben), Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő (j3) és Maulen Asimbajev, a kazah parlamenti felsőház elnöke (b2) a világvallások vezetőinek hetedik kongresszusán a kazah fővárosban, Nur-Szultanban 2022. szeptember 14-én
Fotós: Alessandro Di Meo / Forrás: MTI/EPA/ANSA

A kongresszuson azonban egy figyelmeztető üzenet is elhangzott, amelyet Atanáziusz Snajder, Asztana segédpüspöke, Ferenc pápa egyik fő bírálója fogalmazott meg. A főpap azokhoz a konzervatív bíborosokhoz és püspökökhöz tartozik, akik a pápa több korábbi megnyilvánulását és állásfoglalását is bírálták olyan témákban, mint a válás, újraházasodás, homoszexualitás és a vallásközi párbeszéd "túlzásai".

Snajder püspök Ferenc pápának a kairói al-Azhar Egyetem imámjával együtt kiadott 2019-es nyilatkozatát is bírálta, amelyben a többi között azt írták, hogy "minden vallás Isten akarata szerint való". A vitatott dokumentum katolikus bírálói szerint az a nézet, mely szerint Isten egy plurális vallásfelfogást képviselne, relativizmust eredményez, azt feltételezi, hogy minden vallás egyformán Istenhez vezet, miközben a Vatikán szerint a katolicizmus az üdvözülés felé vezető igaz út. Snajder szerint a pápának meg kellene fontolnia, hogy a jövőben is részt vegyen-e ilyen vallásközi konferenciákon. Később újságíróknak nyilatkozva azt mondta, fenntartja tiszteletteljes tanácsként megfogalmazott kritikáját a pápa felé, mert segíteni akar az egyháznak.

A kongresszus elején Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök példaként említette Ferenc pápa Mindnyájan testvérek (Fratelli tutti) kezdetű enciklikáját, amelynek az elnök szerint "nagy történelmi jelentősége" van. Az enciklika "fontosságát és értékét" a világvallások hívei közötti béke, párbeszéd, kölcsönös megértés és tisztelet szempontjából a kongresszus zárónyilatkozata is kiemelte.

A záródokumentum szerint 

"a szélsőségesség, radikalizmus, terrorizmus, a háború és az erőszak semmilyen formája sem kapcsolódhat a valláshoz, és a leghatározottabban visszautasítandó".

 A dokumentumban - Oroszország vagy bármely más háborúban álló ország említése nélkül - arra kérik a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel minden agresszív és destruktív retorikával, amely a világ destabilizálásához vezet, és vessenek véget minden konfliktusnak és vérontásnak a világon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában