Járvány

2020.05.18. 14:11

Június 1-jétől megszűnhet a korlátozás a magyar-szlovén határon

Nemzetközi együttműködések nélkül ugyanis nem indíthatóak újra az országok gazdaságai Szijjártó Péter szerint.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában Zdravko Počivalšek szlovén gazdasági miniszterrel való tárgyalásáról beszámolva azt írta: „kölcsönös elismerésünket fejeztük ki egymásnak a világjárvány kezelésének tekintetében. Mind Szlovénia, mind Magyarország időben hozta meg a szükséges intézkedéseket, így sikerült megfékezni a járvány terjedését és most már a gazdaságok újraindításáról esett a legtöbb szó”.

Szijjártó Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaságok újraindítása nem lehetséges a nemzetközi együttműködés újraindítása nélkül, ezért szerinte

az egészségvédelem prioritását nem veszélyeztetve, szükség van a határokon bevezetett korlátozó intézkedések feloldására.

A miniszter hozzátette: Szlovénia és Magyarország között a kereskedelmi forgalom éves szinten meghaladja a 2,5 milliárd eurót, emellett a határmenti közösségeink között sokoldalú és aktív kapcsolat jött létre, valamint nemzeti kisebbségeink élnek a határ mindkét oldalán.

„Mindezeket figyelembe véve megkezdtük a munkát a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos kivezetése kapcsán, amelynek céldátumaként június 1-jét jelöltük ki”

- tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában