végzetes kutatás

2019.07.04. 13:40

Kiderült, mi okozta a robbanást az orosz tengeralattjárón

Az akkumulátorházban kiütött tűz okozta a nukleáris meghajtású orosz mélytengeri tengeralattjáró balesetét három nappal ezelőtt – jelentették be csütörtökön Moszkvában.

Az orosz illetékeseket az a vád érte, hogy igyekeznek elkendőzni a 14 tengerész halálával járó baleset részleteit. A védelmi minisztérium közlése szerint a jármű a tenger, illetve az óceánfenék kutatását végezte az orosz haditengerészeti flotta számára.

A baleset hétfőn történt, de csak kedden számoltak be róla hivatalosan, és csütörtökig, a szomszédos Norvégia élénk érdeklődése ellenére sem derült ki, hogy a járműnek nukleáris reaktora van – írta a Reuters brit hírügynökség.

Vlagyimir Putyin csütörtökön fogadta Szergej Sojgu védelmi minisztert a Kremlben, ahol a beszélgetés során a halálos áldozatokkal járó baleset részleteiről érdeklődve az orosz elnök első alkalommal hozta hivatalosan nyilvánosságra, hogy atommeghajtású tengeralattjáróról van szó.

Az államfő Sojgutól azt a választ kapta, hogy a reaktor teljesen el van szigetelve, és a tengeralattjárón nem tartózkodik senki. Minden szükséges intézkedést megtettek, hogy megvédjék a reaktort, amely teljes mértékben üzemképes – állította a miniszter a beszélgetésről kiadott dokumentum szerint.

Sojgu hozzátette, hogy a lángok a jármű akkumulátorházában lobbantak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában