Heinz-Christian Strache

2019.06.26. 13:32

Pokolgépes merényletet tervezhettek a volt osztrák alkancellár ellen

Az ügyészség gyanúja szerint pokolgépes merényletet terveztek még hivatali ideje alatt Heinz-Christian Strache korábbi alkancellár és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, valamint családja ellen Ausztriában – erről számolt be szerdán az osztrák sajtó.

Chairman of the Freedom Party of Austria (FPOe), Heinz-Christian Strache (L) and his wife Philippa Beck attend Austria's national election top candidates television debate in Vienna on October 2, 2017. (Photo by HANS PUNZ / APA / AFP) / Austria OUT

Forrás: APA / AFP

Fotó: Hans Punz

A lapok értesülése szerint a bécsi Alkotmányvédelmi Hivatal (állambiztonság) bizalmi emberét kereste meg még 2018 szeptemberében több alkalommal is egy kábítószer-kereskedő, és 100 ezer eurót ajánlott neki azért, hogy merényletet hajtson végre az akkori alkancellár és családja ellen. A Kronen Zeitung című lap úgy tudja, a robbanószerkezetet nem a személyi védelemmel ellátott szolgálati autóban, hanem a család tulajdonában lévő járműben akarták elrejteni. A felbujtó megfigyelés alatt tartotta a Strache család lakóházát és autóját, így pontos információkkal rendelkezett egyebek között arról, melyik parkolót használják.

A bűncselekmény motivációja pedig az lett volna, hogy „alapjaiban megrázzák az Osztrák Köztársaság politikai struktúráját”.

A részletekről a sajtó szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal bizalmi embere tett tanúvallomást az osztrák hatóságnak.

A bécsi ügyészség szóvivője, Nina Bussek megerősítette: alapos a gyanú arra, hogy merényletet akartak végrehajtani Heinz-Christian Strache, valamint felesége, Philippa ellen, az ügy kivizsgálása folyamatban van. A párnak idén januárban kisfia született, Hendrik.

A merénylettervvel gyanúsított drogkereskedő ügyvédje, Wolfgang Blaschitz abszurdnak és légből kapottnak nevezte a vádakat. A Kronen Zeitungnak azt mondta, ügyfele „nem terrorista, hanem egy kisebb bűnözői múlttal rendelkező vendéglátó, akinek soha nem volt személyes problémája Strachéval”. Az ügyvéd hangsúlyozta azt is, hogy ügyfelét egyelőre nem vették őrizetbe. Úgy vélte, hogy a háttérben személyes leszámolás áll, egy régebbi keletű vita ügyfele és a feljelentő között.

Nem tájékoztatták

A volt alkancellár és FPÖ-elnök ügyvédje, Johann Pauer a Kronen Zeitungnak azt mondta, ügyfelét meglepte, hogy a feltételezések szerint ellene tervezett merénylettel kapcsolatban nyomozás folyik. Az ügyvéd szerint Strache idén április 4-én szerzett tudomást arról, hogy merényletet terveznek ellene; akkor azonban az illetékes hatóságoktól azt a választ kapta, hogy a fenyegetést nem kell komolyan venni.

Strache szerdán a Facebook-oldalán kommentálta az esetet:

„2018-ban bombamerényletet terveztek ellenem és a családom ellen, és erről engem az Alkotmányvédelmi Hivatal a mai napig nem tájékoztatott. Nem találok szavakat!”

- fogalmazott.

Szövevényes eset

Amint arról korábban portálunk is beszámolt, Heinz-Christian Strache azután kényszerült lemondani alkancellári tisztségéről, hogy májusban napvilágot látott egy videó, amelyen egy nővel – aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát – arról beszél, hogy állami szerződéseket ajánlana kampánytámogatásért cserébe. A szövevényes eset kapcsán Herbert Kickl osztrák belügyminiszter kijelentései, valamint egy osztrák tényfeltáró újságíró nyomozásának eredményei arra engedtek következtetni, hogy Strache megbuktatása mögött bevándorláspárti politikai erők és aktivista csoportok álltak.

Borítóképünkön Heinz-Christian Strache és felesége, Philippa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában