Európai Védelmi Alap

2018.02.28. 13:22

Vargha Tamás: megerősödött a V4-ek védelmi együttműködése

Magyarország a tömeges migrációt elemző központ munkájában is részt kíván venni.

Forrás: MTI Fotó

A V4-es együttműködés fontosabb és erősebb, mint valaha – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, a V4 országok miniszterhelyettesi találkozója keretében tartott sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás azt mondta: az elmúlt időszakban a V4-ek bebizonyították, hogy együttműködésük jelentős, azt komolyan kell venni.

Az államtitkár ismertetése szerint a régió, a V4-ek, s Közép-Európa szempontjából legfontosabb kihívásokról, az azokra adandó közös válaszokról, megoldásokról tanácskoztak. Kiemelt téma volt a terrorizmus, valamint az illegális migráció.

Vargha Tamás kiemelte, bár Irakban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet meggyengült, ezzel még nem csökkent a terrorveszély.

Mint elhangzott, a tanácskozás részt vevői egyetértettek, hogy szükséges a védelmi kiadások növelése. Magyarország 2024-re eléri a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést – emlékeztetett az államtitkár, aki kollégáinak beszámolt a Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére elindult Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról, annak terveiről, s már megtett első lépéseiről.

A négy ország védelmi miniszterhelyettesei Tomasz Szatkowski (lengyel), Róbert Ondrejcsák (szlovák), Jakub Landovsky cseh közös sajtótájékoztatójukon elmondták: tárgyaltak többek között az Európai Unió védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködésről (Pesco), az Európai Védelmi Alapból finanszírozott projektekről, a jövőre ismét felálló V4-EU harccsoport előkészületeiről, s a NATO új parancsnoki struktúrájáról is.

Az új parancsnoki struktúrában valamennyien a regionális megközelítés fontosságát hangsúlyozták. Vargha Tamás azt is elmondta: Magyarország a tömeges migrációt elemző központ munkájában is részt kíván venni.

Jakub Landovsky cseh védelmi miniszterhelyettes is fontosnak értékelte a NATO parancsnoki képességeinek emelését, s kiemelte: mind a négy ország készen áll arra, hogy hozzájáruljon az új parancsnoki struktúrához.

A védelmi miniszterhelyettesek beszámolója szerint a közös európai biztonság és védelempolitika kapcsán egyetértenek abban, hogy azt hatékonyabbá kell tenni, s ehhez önálló katonai erőre is szükség van. Ugyanakkor mind a négy ország képviselői megerősítették: nem akarják duplikálni az erőket, nem egy a NATO-val párhuzamos, hanem önálló katonai képességet jelentene, amely erősítené Európa biztonságát.

Róbert Ondrejcsák szlovák védelmi miniszterhelyettes azt mondta: a V4-EU harccsoport az egyik fő prioritása lesz a szlovák V4-es elnökségnek. Ennek megbeszélésre a második félévben meg is hívta kollégáit Szlovákiába. Szlovákia 2020-ra eléri az 1,6 százalékos, 2024-re pedig a NATO által elvárt: 2 százalékos GDP arányos védelmi költségvetést – hangzott el.

A balti régió védelmének erősítésére Szlovákia júliusban 150 katonát küld Lettországba – ismertette a szlovák védelmi miniszterhelyettes, aki szerint

a következő időszakban a NATO egyik legfontosabb műveletét jelenti a balti térség védelme, s abban Szlovákia hosszú távon részt kíván venni.

Tomasz Szatkowski lengyel védelmi miniszterhelyettes is hangsúlyozta a V4-ek részvételét a NATO keleti szárnyának megerősítésében, s úgy vélekedett jelentős erőfeszítéseket tesznek a biztonság erősítéséért. A lengyel védelmi miniszter eredményesnek nevezte a magyar elnökséget. Úgy értékelt a V4-ek megerősítették, együttműködésük hatékony és sikeres, s hosszú távon a megfelelő irányba mennek.

A sajtótájékoztató után Vargha Tamás, valamint cseh, szlovák és lengyel kollégája Dél-Korea védelmi miniszterhelyettesével is tanácskoztak.

Borítókép: Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2), valamint Tomasz Szatkowski lengyel (b), Róbert Ondrejcsák szlovák (j2) és Jakub Landovsky (j) cseh védelmiminiszter-helyettesek a visegrádi országok (V4) miniszterhelyettesi találkozóján tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. február 28-án.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában