Mikor lesz már vége

2022.07.21. 06:15

Új Covid-variánst azonosítottak, ezt a nevet kapta

Új változatát azonosították a koronavírusnak. Fontos dologra figyelmeztetnek a szakértők a Centaurus kapcsán. Már a járvány hatodik hullámát éljük meg.

Rendkívüli bejelentést tettek a szakértők: új Covid-változatot azonosítottak. A BA.2.75, vagyis Centaurust először Indiában észlelték, és onnan gyorsan elterjed. Már az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is feltűnt, de összesen tíz országban okoztak már fertőzést.

Az egészségügyi vezetők azonban nem tudják, hogy az Omicron új változatai (BA.2.75, BA.4 és BA.5) hogyan viszonyulnak egymáshoz. Attól azonban tartanak, hogy a Centaurus még fertőzőbb, mint az előtte lévő Omicron törzsek. Bár Dr. Griffin szerint az új variánsok súlyosságát most nehéz megfejteni, mivel a populációban az immunitás hatalmas keveréke van jelen.

Jelenleg még túl korai lenne következtetéseket levonni ennek a variánsnak a relatív átvihetőségéről, illetve az általa okozott betegségről a jelenleg domináns változatokhoz képest – tájékoztatott Susan Hopkins professzor, az UKHSA vezető orvosi tanácsadója.

Úgy tűnik, hogy a BA.2.75 gyorsabban terjed, mint más változatok. Jelenleg azt találgatják, hogy a Centaurus lesz a következő fő vírusvariáns a következő hullámokban. Az egészségügyi vezetők továbbra is azt mondják, hogy a legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat és a környezetünkben élőket, az oltás - írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!