Megrázó

2022.04.04. 09:10

Vigyázat: erre utalhatnak a kisbabák bőrén megjelenő csúnya kiütések

Súlyos szövődményekre figyelmeztetnek orvosok, amik a kicsiknél jelentkezhetnek, miután megfertőződtek koronavírussal.

A koronavírus-fertőzés rövid és hosszú távú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél, hanem egészen kicsiknél is. Az orvosok most figyelmeztetik a szülőket, hogy vigyázzanak, ha csúnya kiütéseket vesznek észre a babájuk bőrén, és azonnal keressék fel a háziorvosukat. Egy friss tanulmány szerint a koronavírussal fertőzött kicsiknél egészen más tünetek jelentkeznek, mint a felnőtteknél. A szakértők szerint a vírus minden ötödik gyereknél okoz égető kiütéseket.

A kínzó tünetek közt szerepel viszkető és égő bőr, fájdalmas szájfekély és „Covid-lábujj”.

Az utóbbi főként a kamaszoknál és a gyerekeknél jelentkezik. Duzzanat, hólyag jelzi a jelenlétét, a bőr színe sokszor elszíneződik, érdes tapintású, lilás színezetű lesz és fájdalmasan viszkető érzéssel társul.

A British Medical Journal Case Reports-ban megjelent fotókon egy 14 hónapos kisgyermek látható, akinek egész testét nagy, vörös bőrfoltok borítják, miután kimutatták nála a koronavírus-fertőzést. A kisfiúnál először láz és hányás jelentkezett, másnap az arcán megjelentek az első foltok, amik átterjedtek a mellkasára, majd az egész testére – írja a Bors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!