Kultúra

2007.11.29. 15:58

Koktél rovat minden érdeklődőnek

A ZIZI idei első számában indul koktélokról szóló rovatunk. Biztos mindenki hallott vagy esetleg olvasott már valamit ezekről az érdekes és igen finom italokról. De vajon el is tudnátok készíteni őket? Írásunkból ezt is megtudhatjátok!

Aszódi Anna - 8.c

Először is itt van két nagyon finom és irtó egyszerű alkoholmentes koktél. (Az alkoholt kedvelőktől elnézést kérek, de ez egy suliújság!) Elég régóta ismerem ezeket a recepteket és több mint 100 ilyen italt készítettem már sok embernek, úgy hogy egy se hozta vissza tele a poharát. De hagyjuk a sok szöveget és jöjjenek a receptek:

Orange ’n’ Red
Hozzávalók: 2 dl narancslé, 4 cl meggyszörp, pár csepp citromlé, jégkockák

Egy hosszúitalos pohárba 3-4 jégkockát teszünk, ráöntjük a szörpöt, majd egy kanál segítségével rácsorgatjuk a narancslevet és csöpögtetünk rá egy kis citromlevet. Ha ügyesek voltunk a gyümölcslé teljesen szétválik majd a szörptől. Szívószállal és citromszelettel díszítjük.
Tipp: A narancslé helyett ananász vagy baracklevet, a meggyszörp helyett pedig málna- vagy szamócaszörpöt is használhatunk.

Savanykás álom
Hozzzávalók: 1 dl narancslé, 5 cl grépfrútlé, 5 cl ananászlé, 1 cl citromlé,
jégkockák

Hosszúitalos pohárba 4-5 jeget teszünk. Beleöntjük a hozzávalókat, majd keverőkanállal kicsit átkeverjük. Koktélcseresznyével, citrom- vagy ananászszelettel díszítjük.
Tipp: Ezt a koktélt cukorkarimával is díszíthetjük. Ha valaki nem tudná, hogy kell ezt készíteni, akkor most figyeljen! 
Cukorkarima: egy kis tálba öntsünk cukrot. Üres poharunk szélét kenjük be citromlével és nyomjuk bele a cukorba.

Haladóknak: Aki már kívülről fújja a cukorkarima készítését, az kipróbálhatja, hogy citrom helyett valamilyen piros színű szörppel (a meggy a legjobb, mert ennek van a legélénkebb színe) kenegeti be a pohár szélét. Így rózsaszín kristályokkal lesz beborítva pohara karimája.

Akinek megtetszett a koktélkeverés és még többet akar róla megtudni, az keresgélhet a neten, vagy ezekben a könyvekben:

Bellovics Zsolt: Koktélok

Antal B. Gábor – Hajós Katalin: Az italok világa, a világ italai

Alexandra Kiadó: 1000 koktél a világ minden részéről

Biztos mindenki hallott vagy esetleg olvasott már valamit ezekről az érdekes és igen finom italokról. De vajon el is tudnátok készíteni őket? Írásunkból ezt is megtudhatjátok! Aszódi Anna - 8.c Akinek megtetszett a koktélkeverés és még többet akar róla megtudni, az keresgélhet a neten, vagy ezekben a könyvekben:

Bellovics Zsolt: Koktélok

Antal B. Gábor – Hajós Katalin: Az italok világa, a világ italai

Alexandra Kiadó: 1000 koktél a világ minden részéről -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!