Kultúra

2016.05.18. 18:04

Emlékszoba idézi meg a fáradhatatlan kutató szellemét

Tóth Sándor-emlékszobával bővült a szabadszállási helytörténeti gyűjtemény. A helytörténész Petőfi-kutatóként is nagy megbecsülést vívott ki magának a városban.

Popovics Zsuzsanna

Tóth Sándor személyes tárgyai, köztük dolgozószobája bútorai, sokat használt írógépe, szemüvege, nagyítója is látható a Helytörténeti Gyűjtemény előterében létrehozott kamara-kiállításon. Munkásságára, életművére a kun napon emlékeztek a település lakói, a József Attila Közösségi Ház szervezésében.

Molnár Péterné Kálmán Aranka nyugalmazott tanár, helytörténész emlékezett Tóth Sándorra, a mindig szerény, ám évtizedeken át fáradhatatlanul munkálkodó kutatóra, könyvszerzőre, értékmentőre. A 2007-ben ünnepélyesen felavatott helytörténeti gyűjtemény gazdag anyagát is ő gyűjtötte össze kitartóan, házról házra, tanyáról tanyára járva. A gyűjtemény őrzi a település múltját, annak egy-egy olyan darabját, amiről ma már sokan nem is tudják, mire szolgált. A szabadszállásiak tisztelt és megbecsült Sanyi bácsija évtizedeken át kutatta a Petőfi-emlékeket, emellett sok könyvet is az utókorra hagyott: Petőfi emlékek Szabadszálláson, Petőfi és szülei Szabadszálláson, Szabadszállás képeskönyve, Dunai árvizek Szabadszálláson, Szabadszállás múltjáról stb. Több díjjal is kitüntették.

Petőfi szobor és feszület

Tóth Sándor íróasztalát úgy láthatják az érdeklődők, ahogy egykor lakásában is állt. Saját készítésű fotói, utolsó feljegyzései mellett helyet kapott Petőfi mellszobra és egy feszület, mellette pohár, bögre, szemüveg és az utolsó években nélkülözhetetlen nagyító. A széken ott az ismerős szürke zakó, a fogasra akasztva Sanyi bácsi kabátja. Mintha csak kiment volna, egy pillanatra...

– Köszönjük neki a sok-sok fáradozást. A könyvei, a gyűjtemény és emlékeink által mindig közöttünk lesz, érdemes volt dolgoznia. Példa és mérték mindannyiunk számára – fogalmazott Molnár Péterné.
Dr. Báldy Zoltán szabadszállási polgármester rámutatott: Tóth Sándor helytörténeti kutatásai nagyon sokoldalúak voltak. Fő irányvonala a Petrovics család Szabadszálláson töltött 23 éve volt, de kutatta például a termelőszövetkezetek történetét. Szabadszállás története című könyvében azon redemptusok névsora is megtalálható, akik annak idején pénzükkel váltották vissza a település önállóságát. 

A kiállítás megnyitóján ifj. Tóth Sándor is részt vett. – A család szívesen ajánlotta fel a gyűjtemény számára édesapám tárgyi emlékeit, miután neki is ez lett volna a kívánsága – mondta el lapunknak. – Az is mind ide kerül, ami még a szülői házban maradt. Örülünk neki, hogy a város tisztelettel őrzi a helyi értékeket és hagyományokat, úgy édesapám, mint a település története tekintetében.   

 

Tóth Sándor íróasztalát úgy láthatják az érdeklődők, ahogy egykor lakásában is állt. Saját készítésű fotói, utolsó feljegyzései mellett helyet kapott Petőfi mellszobra és egy feszület, mellette pohár, bögre, szemüveg és az utolsó években nélkülözhetetlen nagyító. A széken ott az ismerős szürke zakó, a fogasra akasztva Sanyi bácsi kabátja. Mintha csak kiment volna, egy pillanatra... -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!