Kultúra

2010.10.08. 18:41

Faarccal szórakoztat

Az 51 éves Hugh Laurie-t a mogorva, gyógyszerfüggő orvos figurája a csúcsra repítette.

Tvr-hét

Kacskaringós úton jutott el az ifjú Hugh Laurie a színészi pályáig. Eleinte a sport kötötte le minden érdeklődését. A Cambridge-i Egyetem antropológia és régészet szakát is azért választotta, mert csatlakozhatott az intézmény híres evezőscsapatához. Olimpiai bajnok apja nyomdokaiba lépve 1977-ben társával angol ifjúsági evezősbajnok lett.

Betegség miatt fel kellett hagynia a versenyzéssel, így talált rá a világot jelentő deszkákra. A Cambridge Footlights társulathoz szegődött, ahol korábban a Monty Python tagjai is tanulták a komédiázást. Új barátaival, Emma Thompsonnal és Stephen Fryjal könnyed humorú előadások tucatjaiban szerepelt, amelyeket gyakran szerzőként is jegyzett. Tévés munkái közül az egyik legismertebb a Fekete Vipera című sorozat.
A történelmi korokon átívelő, fanyar humorú vígjátékszériában György királytól az első világháborús együgyű hadnagyig sokféle figurát megformált Rowan Atkinson partnereként. A mozifilmekben feltűnt a Szilveszteri durranásokban, valamint az Értelem és érzelemben.
 
Hollywood új arcokra vadászó producerei leszerződtették a 101 kiskutya élő szereplős változatába, illetve a Stuart Little kisegér mindkét részére. Ezek a munkák azonban korántsem elégítették ki kreativitását, így két forgatás között rákapott az írásra. Első krimijét, A balekot 1996-ban adta ki. Második regényét, a The Paper Soldiert csak 2009-ben fejezte be.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hugh Laurie
[/caption]

Színészi karrierje 2004-ben fordulópontjához ért. A namíbiai sivatagban forgatta A főnix útja című kalandfilmet, amikor az esélytelenek nyugalmával elküldte a szállodai fürdőszobában rögzített videóját a Doktor House szereplőválogatóinak. Legnagyobb meglepetésére kenterbe verte amerikai vetélytársait, Denis Learyt, Rob Morrow-t, Patrick Dempsey-t, és megkapta House szerepét. A mogorva, gyógyszerfüggő, ám zseniális orvos bőrébe bújva 2010-ig több mint százharminc részben bosszantotta fel a nézőket világszerte. Hideget-meleget egyaránt kapott a széria miatt. Kétszer is elnyerte az Arany Glóbuszt, de a televíziós Oscarnak számító Emmy-díjat még egyszer sem sikerült hazavinnie.

Nagy árat fizet a sikerért

Miközben az egyik legjobban kereső sorozatsztár lett Amerikában, a sok munka miatt megromlott a kapcsolata Londonban élő feleségével, és már szóba került a válás is. Gyakran felröppentek pletykák – korántsem alaptalanul – Hugh Laurie hűtlenkedéseiről, emiatt kamasz gyermekei is megnehezteltek rá. Épp ezért egyre többet gondol arra, hogy 2011-ben, amikor lejár a szerződése, szögre akasztja House orvosi köpenyét, és visszaköltözik Angliába, ahol a családjának, a boksznak, az írásnak és új szenvedélyének, a blues zenének szentelheti minden idejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!