Kultúra

2010.04.22. 15:48

Japánok jönnek-mennek Halason

Ne csodálkozzon, aki ma japánokkal találkozik Kiskunhalason. A XI. Nemzetközi Csipkefesztivál ünnepélyes megnyitójára érkezik a halasi Csipkeházba japán budapesti nagykövete és felesége. Ito Tetsuó tavaly ősz óta dolgozik nagykövetként Budapesten.

Popovics Zsuzsanna

– Szeptemberben érkeztem Tokióból, a kedves és melegszívű emberek jóvoltából nagyon kellemesen töltöm itt az időmet – kezdi udvariasan őexelenciája. – Tavaly volt a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140. évfordulója, ennek apropóján beutaztam az országot. A világörökségi látnivalókkal büszkélkedő Budapest mellett a vidéki városok, természeti tájak is csodásak. A magyar konyhát tekintve a gulyásleves és töltött káposzta a kedvencem. Utánuk jöhet a gyógyfürdő.

– Mi lesz japán a csipkekiállításon?
– Kimonók és textíliák, emellett a Sogetsu Ikebana Iskola oktatója, Kayama Sumiko asszony mutatja be ikebanáit. Szeretném, ha a kiskunsági embereknek örömet szerezhetnénk a hagyományos japán kultúra egy szeletének bemutatásával. Nálunk főleg Kiotó, Edo (a mai Tokió) és Kanazawa hímzései híresek, japánban selyemszálat használnak a hímzéshez.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ito Tetsuó, japán budapesti nagykövete is eljön a megnyitóra
[/caption]

Minőségi kézműves munkák a kimonók, a kimonó övére, az obira, a japán babák ruhájára varrt hímzések. Motívumaiban hasonlít hímzésünk és a magyar csipke, különösen a virág- és állatminták. A kalocsai és a japán hímzések élénk színvilága is azonos.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem hiába híres Halas a csipkéiről
[/caption]

– Mit tudnak rólunk Japánban?
– Sok rajongója van a magyar népzenének, néptáncnak széles körben ismert a Herendi Porcelán. Rengeteg tisztelője van Bartók Bélának. A Pro Cultura Hungarica kulturális érdemrendet elnyert Yamazaki Takashi zongoraművész tavaly októberben a zenegéniusz Gyermekeknek c. művét játszotta a Budapesti Bartók Emlékházban. Volt szerencsém hallani, csodálatos előadás volt. Yamazaki a művet Tokióban is eljátszotta.

Diplomáciai sarokpont Halas

Tavaly a halasi Csipkeházban járt Akishino japán herceg és Kiko hercegné, akik a jubileumi év kapcsán látogattak Magyarországra. Kiliti Zsuzsanna, az intézmény igazgatója felvállalta a hagyományos japán kultúra népszerűsítését hazánkban. A volt tokiói magyar nagykövet felesége, Südy Erika közvetítette kérését a magyarországi Japán Nagykövetséghez.

Popovics Zsuzsanna Diplomáciai sarokpont Halas Tavaly a halasi Csipkeházban járt Akishino japán herceg és Kiko hercegné, akik a jubileumi év kapcsán látogattak Magyarországra. Kiliti Zsuzsanna, az intézmény igazgatója felvállalta a hagyományos japán kultúra népszerűsítését hazánkban. A volt tokiói magyar nagykövet felesége, Südy Erika közvetítette kérését a magyarországi Japán Nagykövetséghez.

Nem hiába híres Halas a csipkéiről Ito Tetsuó, japán budapesti nagykövete is eljön a megnyitóra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!