Kultúra

2009.11.22. 21:36

Film Mindszenty József életéről

Mindszenty József életének fontosabb helyszíneit kutatta fel az elmúlt hónapokban Koltay Gábor rendező vezetésével az a forgatócsoport, melynek tagjai Isten embere címmel készítenek filmet a bíboros életéről.

Rákász Judit

A forgatás 2009 nyarán kezdődött, s várhatóan a következő hetekben fejeződik be. Az alkotók a bíboros emlékiratai alapján dolgoztak, azonban klasszikus értelemben vett forgatókönyv nem készülhetett, hiszen gyakran a helyszínen látottak, illetve az ott elhangzott beszélgetések szőtték tovább a teljes életutat bemutató filmet.
Az Isten embere narrátora, riportere Sipos Imre színművész, akit a forgatásról kérdeztünk.

– Az egyik forgatási helyszín a veszprémi várbörtön volt, ahol 1944-ben tartották fogva Mindszenty Józsefet – mesélte Sipos Imre. – Két idős pappal jártuk végig a börtönt. Mindketten személyesen ismerték a bíborost, hiszen ’44-ben együtt raboskodtak vele Veszprémben. Párkányi Józsefet – kilenc társával együtt – a várbörtönben szentelte pappá Mindszenty József, Földvári Imrét pedig diakónussá. 65 évvel később együtt próbálták visszaidézni, hogy a várbörtön melyik részén lehetett az oltár, hol és milyen körülmények között tartottak miséket. De említhetem a sopronkőhidai börtönt is, ahol ugyanebben az évben – szentestén – misét celebrált a bíboros. Különleges társaság gyűlt össze: ott volt Rajk László, gróf Esterházy Móric és Kállay Miklós miniszterelnök – valamennyiüket a nyilasok börtönözték be. Azon a napon végezték ki Sopronkőhidán Bajcsy-Zsilinszky Endrét. Az épületet utóbb vegyi üzemként használták. Az oltárnak ma már nyoma sincs, a falakból kénes vegyszerszag árad.

A forgatás nagyrészt a bíboros emlékiratai alapján halad. Azonban azt például maga a bíboros sem tudta, hol lehetett bebörtönözve 1956-ot megelőzően öt esztendőn át. A fogva tartói nem árulták el neki. Sokáig azt gondolta, hogy Kistarcsán lehet. Ma az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Budapesten, valahol a nyolcadik kerületben tarthatták fogva.
1956. november 4-e után a budapesti amerikai nagykövetségre menekült, ahol 15 évet töltött.

– Végigkövetve az életutat, azt gondolom, hogy talán ez lehetett számára a legnehezebb – mondta Sipos Imre. – A bíboros rendkívül tevékeny életet élt. Hercegprímássá avatása után egész Magyarországot végigjárta, hogy láthassa, hol van szükség segítségre. Egy tenni vágyó embernek híveitől elszigetelve, tétlenségre kényszerítve töltenie 15 évet Budapest közepén hihetetlen megpróbáltatás lehetett.

A film bemutatója várhatóan februárban lesz.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!