Kultúra

2009.04.09. 18:50

Könnycseppes koncertek

Palántakorú tehetségek szép muzsikájától néha könnyet morzsolt a hallgatóság. Két napon át hangversenyeztek a Líra zeneiskola növendékei.

Miklay Jenő

A gitárosok és szintetizátorosok Hetényegyházán, a fúvósok és a zongoristák pedig Lajosmizsén tartották házi versenyüket. Az idén ötéves Líra zenei oktatásáról, a kecskeméti kistérségben élő fiatalság zenei műveltségéről mértéket adó seregszemléknek nevezik ezeket a hangversenyeket immár négy éve.



A gyerekek előmenetelének számonkérése is ez egyben a Lírától, hiszen ahogy csökken a központi tantervekben az ének-zenére szánt idő, mindinkább az ilyen alapfokú művészeti intézményekre hárul a zeneirodalom tanítása, művelése.

Kuna Lajostól, a Líra igazgatójától tudjuk, jelenleg hatszáz tanítványuk van a Kecskemét környéki településeken. – Úgy lehetséges megtartani a diákságot és még többeket bevonni az oktatásba, hogy delegáljuk a tanárokat a helyszínre, a külterületi iskolákba is. Sokértelmű munka ez. A családok többségében létezik a zene újraalkotása iránti igény, vagyis a zenélni tudás vágya. Akik eljöttek hozzánk, közülük sok tehetséget fedezünk fel, némelyek a segítségünk nélkül talán el sem indulnának a zenei pályán. Az utóbbi két versenyen is mutatkoztak ígéretes muzsikusok, akik könnyet csaltak a szemekbe – sorolta az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!