Kultúra

2008.02.16. 12:00

Cifrapalotában ásító inas

Két nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílt pénteken Kecskeméten: a Cifrapalotában Munkácsy Mihály festményeit, a Bozsó Gyűjteményben Munkácsy kortársainak alkotásait láthatja a közönség.

R. J.

A bordóra festett, szalon hangulatú termekben harmincnyolc Munkácsy-festményt tekinthetnek meg azok, akik jegyet váltanak a Cifrapalotában április 20-áig látható kiállításra. Köztük olyan ismert képeket, mint az Ásító inas, illetve a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című festmények redukciói.

– Felbecsülhetetlen magyar értékeket fogadnak be ezek a termek – mondta a délelőtti megnyitó ünnepségen Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke. – Immár harmadik esztendeje vándorol a műgyűjtő, Pákh Imre, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Nemzeti Galéria jóvoltából egy példa nélküli tárlat hazánk és a határon túli magyarlakta városok kiállítóhelyein. Biztosak lehetünk, hogy megyénkben is tízezrek kelnek útra azért az egyedülálló élményért, melyet ennyi Munkácsy alkotás felvonultatása jelent.


A festmények mellett a művész egykori tárgyai is láthatók, így például szemüvege és sétapálcája. A kiállítást zenei rendezvények kísérik: a szalonban kórusok, hangszeres szólisták szólaltatnak meg olyan zenei műveket, amelyek a 19. század utolsó harmada, illetve a századforduló kulturális világát idézik meg.

A Munkácsy-tárlattal párhuzamosan a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény helyiségeiben Munkácsy Mihály kortársainak alkotásaiból nyílt kiállítás. Mint Loránd Klára művészettörténész elmondta, a kiállított negyvenkét kép felöleli a Munkácsy életére eső valamennyi stíluskorszakot. Láthatók – többek között – Benczúr Gyula, Csók István, Paál László, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan, Zichy Mihály alkotásai.

Egy jegy – két kiállítás: akár a Cifrapalotában, akár a Bozsó Gyűjteményben váltunk is jegyet a kiállításra, érdemes megőrizni azt. A belépővel ugyanis a másik tárlat is megtekinthető.


A kecskeméti Liberté és a kultúra

Aki a Munkácsy-kiállításra vásárolt belépőjegyét felmutatja a kecskeméti Liberté étteremben az 25 százalékos kedvezményt kap. De ugyanez történik, ha a színházlátogatás után tér be hozzájuk a vendég.

R. J. A kecskeméti Liberté és a kultúra Aki a Munkácsy-kiállításra vásárolt belépőjegyét felmutatja a kecskeméti Liberté étteremben az 25 százalékos kedvezményt kap. De ugyanez történik, ha a színházlátogatás után tér be hozzájuk a vendég. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!