Kultúra

2007.11.30. 14:56

Ismét Majsán a szimfonikusok

December 2-án, vasárnap 19 órai kezdettel újra szimfonikus dallamok csendülnek fel a Művelődési Központban. Az érdeklődő közönség orosz zeneszerzők műveit hallgathatja meg a szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar előadásában: Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen, Csajkovszkij: Rómeó és Júlia illetve Diótörő szvitjét.

Baon.hu

Az együttest 1992-ben Gyüdi Sándor karmester alapította. Tíz évnyi sikeres működés után 2002 tavaszától három év szünet következett a zenekar életében, mígnem két lelkes fiatal egyetemista, Ambrus Gergely és Gyimóthi Zoltán úgy döntött, hogy megpróbálják „újraéleszteni” az együttest. A Szegedi Tudományegyetem támogatásának köszönhetően felhívásuk lassan, de biztosan vonzotta a zenélni vágyó fiatalokat.

A zenekar élére a 2001-ben a Szeged város művészeti ösztöndíjával kitüntetett Somorjai Pétert sikerült megnyerni, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett ütőhangszeres és karmesteri diplomát. Hét éve a Vántus István Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Szakközépiskola ütő- és kamarazenei tanára.
Számos nemzetközi ütős és kamarazenei verseny illetve fesztivál díjazottja, a Vántus István Kortárszenei Napok állandó résztvevője, mint ütős, karmester és zeneszerző. 2005-ben a Donáth Ede karmesteri ösztöndíját nyerte el.

Az Universitas Szimfonikus Zenekar jelenleg mintegy 60 amatőr és profi zenészből áll. Tagjai többnyire egyetemisták, de az együttes soraiban megtalálhatók középiskolások és dolgozó emberek is, akikben nem fogyatkozott meg a zene iránti lelkesedés a főiskola vagy egyetem elvégzése után sem.

A zenekar első koncertjét 2005 októberében tartotta, majd azóta minden év tavaszán és őszén koncertezik Szegeden, illetve más városokban. Hódmezővásárhely után idén áprilisban vendégszerepelt Kiskunmajsán a csapat Dvorak híres, IX. (Újvilág) szimfóniájával.

Az őszi helyszínválasztás ismét a városra esett, így immár másodszor nyílik lehetősége a majsai közönségnek ismerős környezetben meghallgatni a szegedi együttest.
A vasárnap esti koncertre a belépés díjtalan, adományokat azonban szívesen elfogad a zenekar.

Az Universitas Szimfonikus Zenekar honlapján bővebb információkat olvashatnak a programokról, tagokról, darabokról a www.szimfonikusok.hu oldalon.

A december 2-ai koncertre mindenkit sok szeretettel várnak és jó szórakozást kívánnak!

Ezek is érdekelhetik