Közélet

2016.10.30. 18:39

A sétány Miskolczy, az utca Nyár lett

Címkék#Baja

Hat lehetséges változat közül Miskolczy Ferenc nevét kapja a Szentháromság tér alatt, a Sugovica-partján fekvő sétány, míg a Pék utcából nyíló közterület a Nyár utca nevet veszi fel.

Kubatovics Tamás

Erről döntött szerdai ülésén a képviselő-testület. Augusztus végén jelent meg a közterületek elnevezésével kapcsolatos felhívás, ennek kezdeményezői a Türr sétány, illetve a Hambi utca nevet javasolták. Dr. Faludi Gábor 2015. novemberében vetette fel hivatalos formában a sétány elnevezését, a pár házból álló utca névadását pedig idén nyáron vezettél elő az ott élők. A nyárvégi felhívást követően több ötlet is befutott a polgármesteri hivatalba. A sétányt Kirkovszky Vince - lokálpatrióta költő -, Hold, Bagolyvár, Sugovica névvel illették volna a javaslattevők.  Az utca kapcsán pedig dr. Antóny János, az 56-os Forradalmi Nemzeti Bizottság elnökének nevére, továbbá a Zsemle, illetve a Nyár elnevezésre tettek javaslatot.

Dr. Papp Zoltán jegyző október 15-én keltezett javaslatában azt írta, hogy Miskolczy Ferenc Baja egyik legnevesebb képzőművésze, 1980 óta a város díszpolgára, nevét mégsem viseli közterület. A sétány a város ikonikus épületéhez, az alkotóhoz kötődő Bagolyvárhoz vezet. Javaslatában arra is kitért, hogy a méltán világhírű Türr István nevét több intézmény, építmény és egy utca is viseli. A másik, nem központi fekvésű közterület esetében pedig a semleges, Nyár utcát javasolta, így valamennyi évszak utcanévvé válhat.  A testület többsége osztotta véleményét, a szavazás után kérdésünkre azt mondta: meglepte a döntés, javaslatait állampolgárként tette és úgy érzi, azok elfogadása a névadás komolyságát is szolgálja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!