Közélet

2016.05.26. 15:56

Kibújt Fülöp a tojásból

Óránként eszik és rengeteget „beszél” Fülöp, a fülöpszállási Séra Kúriában hétfőn kikelt kölyökgólya. Fülöp története nem mindennapi: tojása kizuhant a fészekből, bő egy hónapon át egy keltetőgép tartotta melegen, majd miután kibújt a tojásból egy ládában berendezett fészek jelenti számára az otthont, és anyja helyett a Séra házaspár táplálja.

Zsámbóki Dóra

Hétfőn a fülöpszállási Séra Kúriában megszületett Fülöpke. A kisgólya egy keltetőgépben bújt ki a tojásból, odakerülése pedig csak szerencsének, illetve a Séra házaspár gondoskodásának köszönhető. Áprilisban Séra Attila éppen a füvet vágta a kúria udvarán, amikor a gólyahajlékból kipottyant egy tojás a fűre. Attila szakemberektől kért segítséget, hogy hogyan tudná megmenteni a tojásban lévő kisgólyát, de megtudta, hiába tenné vissza a fészekbe, a tojó már nem fogadná el a tojást. Mit volt mit tenni, a Séra házaspár betette a keltetőgépbe Fülöp tojását, melynek három nap múlva már társasága is akadt, ugyanis a fészekből kiesett még egy tojás, majd egy harmadik is, mely sajnos összetört.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fülöp és a tojása
[/caption]

Séra Attilától megtudtuk, hogy korábban a fészket egy gólyapár lakta, idén viszont egy másik pár is igényt tartott volna a lakra. A gólyák torzsalkodása közben potyogtak ki a tojások. A megmentett tojásokat a házaspár és három gyermekük folyamatosan leste, várták, hogy mi lesz velük.
Hétfőn aztán az egyik tojás megrepedt, és kidugta a kis csőrét Fülöp. A kisgólya estére teljesen kibújt a tojásból. Meleg fészket kapott, infralámpával melegítik és nappal óránként, éjjel kétóránként felváltva etetik a kúria új lakóját. Fülöp, ragadozó lévén, jó étvággyal fogyasztja a csirkehúst, amit Attila és felesége, Séráné Dr. Géber Anna egy csipesszel tesz a madár csőrébe. Fülöp az ételt fecskendőből adagolt vízzel öblíti le.
– Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a nemzeti park szakembereivel, tőlük tudjuk, hogy egy hétig biztosan óránként, illetve kétóránként etetni kell Fülöpöt, hiszen ilyenkor még a gólyaanya is óránként repül élelemért – magyarázta kérdésünkre Séra Attila.

Gyámoltalan

Fülöp most még nagyon gyámoltalannak tűnik, de az öklömnyi kisgólya hamarosan békákra fog vadászni. Az, hogy megtanul-e repülni még kérdéses, annyi azonban bizonyos, hogy a Séra Kúriában mindig lesz helye Fülöpnek és a remélhetőleg a napokban tojást törő testvérének.

A házigazda pótgólyapapa elárulta: másfél éve költöztek a korábban Dörgicsei kastélyként ismert kúriába. Felesége Győr környékéről származik, ő budapesti, előtte külföldön éltek és főleg azért tértek haza, hogy két kislányuk és kisfiuk a természet, illetve állatok közelében nőjön fel. Éppen ezért tartanak pónit, birkát, tyúkot, kacsát, emut, így egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy megpróbálják megmenteni a kizuhant tojáslakókat. – A gyerekek a szobájukban már fészket is építettek a gólyáknak, de mi inkább arra gondoltunk, hogy egy másik oszlopra is szerelünk fészektartót – mondta mosolyogva Attila.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Anna és Attila nap közben óránként etetik Fülöpöt, éjjelente kétóránként kelnek fel hozzá
[/caption]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!