Közélet

2015.10.25. 00:48

Új szemlélet, reális célok

Egy éve az önkormányzati választáson Baja térségében az egyik polgármester-váltás Nagybaracskán történt. A független Bögi István 0,6 százalékkal – 21 vokssal – győzte le Király Sándort (Fideszt-KDNP), aki 1990 óta volt a település polgármestere. A község első emberét kértük az eltelt időszak összegzésére.

Kubatovics Tamás

– A közösségépítés ad értelmet a munkának. Aktív tagja voltam az egyházmegye ifjúsági életének, itt  „gyüttmönt”-ként lettem egyházközségi tag, öt éve pedig képviselő. Több dologban eltért a véleményem elődömétől, a rutin helyett a megújulást, az új elképzeléseket tartottam előrevivőnek, ezért vállaltam a jelöltséget. Meg azért, mert egyből nem lehet választani – mondja Bögi István motivációjáról. Hozzáteszi: arra volt az igény, hogy minél többen dönthessenek a falu sorsáról, új szemlélettel, a közösséget építve, az önfenntartás igényével vágtak bele a munkába. A szoros eredmény feladta a leckét, azok érdekeit is képviselnie kell, akik  másban látták a jövőt. Úgy hiszi, kézzel fogható eredményeik vannak a reális célok megfogalmazásával és a helyi emberekre alapozott munkával.
A hatalomváltás után a három község csatornázásának feladatával szembesültek, a 3 milliárdos beruházás gesztora Nagybaracska, a projekt most közelít a végéhez. Hasonló nagyságú fejlesztésre már nincs szükség a településen.

– Csak annyira kívánok foglalkozni a múlttal, amennyiben a jövő alapjait megteremti. Sokszor érzem, vannak akik nem fogadták el, hogy választott vezető vagyok. Ilyen volt például a magánkézben lévő, idei szezonban zárva maradt fürdő esete. Próbálkoztunk az együttműködéssel, de az elzárkózás miatt nem lehet eredményre jutni. Egyes dolgokat még tisztába kell tennünk, bizonyos ügyekben az illetékes hatóságoknak kell lépniük. Egy év alatt nem sok olyan döntés volt a testületben, ahol ne lett volna egységes a szavazás. Környékbeli településekhez viszonyítva az elvárhatónál kevésbé fejlődött Baracska. Közintézményeink igen lerobbant állapotban vannak, a toldozgatás-foltozgatás helyett érdemi változtatások szükségesek. Egy falu csak akkor tudja megtartani lakosságát, ha van munkahely. De nem lehet kizárólag a vállalkozókra, illetve a támogatásokra alapozni, mert egyetlen adminisztratív húzással pórul járhat a közösség, ezt megtapasztaltuk. Egyre nehezebb helyzetben vannak az emberek, van egy réteg, akinek elég a közmunka vagy még az is terhes, de hosszú távon a munkahelyek ügyében szociális szövetkezetben vagy hasonló közösségi formában kell gondolkodnunk – sorolja a polgármester.

Három Start programot indítottak, 68 közmunkásuk van, térkövet illetve faaprítékot gyártanak, a kertészeti részleg saját konyhájukra termel, ezt fejlesztenék, ám ehhez termőterületeket kell visszaszerezniük. – Óriási vagyont adott el az önkormányzat az elmúlt 24 évben. Hatalmas beruházásokról volt szó, ezek elmaradtak, ezért lehetőség szerint élni kívánunk azon jogainkkal, amelyek reális célok, beruházások megvalósítását szolgálják. Igyekszünk az önfenntartás felé lépni. Mivel adósságunk nem volt, ezért pályázat útján 44 millió forinthoz juthatunk, jövőre elkezdjük a közintézmények javítását, az óvodánál például áldatlan állapotok vannak, de a művelődési háznál is akad teendő, például a fűtés átalakítása – fogalmaz a település első embere. Az új feladatok közül a legnehezebben megszokhatónak azt említi, hogy olyan fejlesztéseket kell rendszerbe illesztve megfogalmazni, amelyek megkezdésére csak két-három év múlva nyílhat esély. Példaként hozza, hogy a tűzoltó őrshöz hasonlóan egy mentőállomás is javíthatná a térségben élők ellátásának színvonalát.

Bögi István

Győrben született 1977-ben, Kalocsán, Veszprémben, majd Szegeden tanult, rendszerprogramozó végzettséget szerzett. A szakmában - saját szavai szerint - 3 órától fél 4-ig dolgozott, utána volt lovasoktató és –edző, majd 2008-ban feleségével falusi szálláshelyként indítottak egy tanyát, ahol gyermek programokat, illetve táborokat szerveznek. Tizenöt éve nősült Nagybaracskára, 2007 óta hobbiként gyerekeket tanít gitározni. Három iskoláskorú gyermeket nevelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!