Közélet

2015.10.27. 07:06

Több helyi kitüntetést osztanak ki a képviselők

Átírják a helyi kitüntetések szabályait és rögtön döntenek is az idei díjazottakról a bajai városatyák eheti ülésükön.

Kubatovics Tamás

A  képviselő-testület ülésének tervezett napirendje szerint előbb megnövelik a kiosztható díjak számát, majd kicsivel később határoznak a díszpolgári cím adományozásáról, a Baja városért elismerésről, valamint a további elismerésekről.

Ezt első alkalommal teheti meg a testület, hiszen egy éve szeptemberben, még az előző ciklus képviselői szeptemberben döntöttek a díjazottakról. Ők egy augusztusi módosítás után határoztak, akkor a szociális terület esetében új díjat alapítottak. Ezúttal csupán a meglévő kategóriákban adható elismerések számának növelése szerepel a tervekben. Jelenleg évente egy díszpolgárt választhat a testület és hárman kaphatják meg a Baja Városért címet. Az oktatási és egészségügyi területen két-két személy, illetve közösség részesülhet elismerésben,  míg a további díjakból egy-egy adható.
Ennek megváltoztatását tartja szükségesnek Fercsák Róbert, a polgármester által jegyzett előterjesztés indoklása szerint az előző években elismerésre javasoltak száma, valamint az idén támogatásra jelöltek listája alapján szükséges az adható díjak számának növelése. Az indítvány szerint a Baja városért díj esetében nem csökkenne a keretszám, viszont az összes többi esetben két-két elismerést adhatna ki az önkormányzat.

Így összesen 12 fővel nőhetne az évente díjazottak száma, a hivatali kalkuláció szerint ez idén 1,7 millió forint plusz költséget jelent a jutalmak kifizetésével, továbbá a plakettek, érmék legyártatásával. A képviselő-testület csütörtökön dönthet.

 

Ezek is érdekelhetik