Közélet

2015.09.11. 17:23

Sínen van a Budapest-Belgrád szupervasút építése

Orbán Viktor felhatalmazást adott a minisztereinek, hogy a Kínai Népköztársasággal megkössék azt a nemzetközi szerződést, ami szerint a kínaiak finanszírozzák majd a Budapest-Belgrád között 200-zal száguldó expressz építését – adta hírül az index.hu.

Zsámbóki Dóra

Mint az index.hu emlékeztet: a terv nem új, már februárban szó volt róla, hogy kínai pénzből felújítanánk ezt a vasútvonalat, hogy ezzel 2,5-3 órára csökkenjen a két főváros közötti távolság. A 166 kilométer hosszú magyar szakaszt – mely áthalad Bács-Kiskun megyén is – 475 milliárd forintból lehetne felújítani. A kínaiak azért hajlandóak erre pénzt és energiát áldozni, mert így a szintén kínai tulajdonban lévő görög kikötőkbe érkező áru még gyorsabban elér majd az EU-s piacokra. A vasúti felújítás két-két és fél év múlva lehet kész.
A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint Orbán egyetért a nemzetközi szerződés létrehozásával és felhatalmazza a nemzeti fejlesztési minisztert, a külügyminisztert és az igazságügyi miniszter, hogy készítsék elő a nemzetközi szerződést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!