Közélet

2015.09.18. 13:05

Reggeli helyett energiaital

Megdöbbentő adat, hogy hazánkban a gyerekek 80 százaléka reggeli nélkül indul óvodába és iskolába. Erről is szó volt többek között az Egészségkonyha című fórumon Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

Az egészségmegőrzés elősegítése céljával indított programsorozatot a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. Az Egészséges Bács-Kiskunért című féléves projekt keretében mintegy 660 különböző rendezvényen népszerűsítik az egészséges életmódot – tájékoztatta lapunkat Dene Orsolya, a program egyik koordinátora.

A sorozat részeként szervezték meg az Egészségkonyha című fórumot is, melynek első állomása Kiskunfélegyházán volt. A szakemberek ezt követően Kiskőrösön, Kunszentmiklóson, Kalocsán, Baján, Bácsalmáson ülnek egy asztalhoz a közétkeztetésben aktívan résztvevő személyekkel, vendéglátósokkal, illetve a nagycsaládosokkal. A hat alkalmas sorozatnak a lényege, hogy megszólítsuk azokat az embereket, akik közvetlenül formálhatják a társadalom egészségkultúráját. A fórumok célja, hogy párbeszéd alakuljon ki a szakemberek és a társadalom között.

– Az egészségünk megőrzésének egyik alapja az egészséges táplálkozás. Napjainkban azonban annyi információ jut el az emberekhez, hogy ebben az áradatban már képtelenek eligazodni. Olyan ellentmondásokat, tévhiteket olvasnak, hallanak, amiből nem tudnak kikeveredni. Ezeket szeretnénk megcáfolni az Egészségkonyha elnevezésű programmal – nyilatkozta lapunknak Horváth Tünde diétetikus. A szakember szerint a legfontosabb alapszabály: mindent lehet fogyasztani mértékkel és kellő rendszerességgel. Ugyanakkor nagyon fontos a napi három főétkezés. Ezek közül is a legfontosabb a reggeli. Ezzel szemben a gyerekek 80 százaléka reggel úgy indul el iskolába, óvodába, hogy nem eszik.
A reggeli – nagyon helytelenül – kitolódik a tízórai időpontjára. Ám előző estétől másnap délelőtt tízig nagyon hosszú idő telik el. A gyerek olyan éhes lesz, hogy szédül, leesik a vércukorszintje, nem tud a tanulásra koncentrálni. Ezért lenne fontos, hogy a szülők szánjanak időt a reggelire. Inkább keltsék fel hamarabb a gyereket, de egyen valamit: szendvicset, gabonapelyhet, ami elindítja a napját, javítja a teljesítő képességét. Fontos lenne, hogy a szülők csomagoljanak is ennivalót a gyereknek: teljes kiőrlésű péksüteményt, kekszet, vagy gyümölcsöt, ami gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz – részletezte a szakember.

Két kávényi koffeint is tartalmaz,

Horváth Tünde elmondta: nagyon fontos szabály a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is. De sem a felnőttek, sem a gyerekek nem isznak eleget. A szervezetnek pedig naponta minimum másfél liter vízre lenne szüksége. Napjaink egyik fontos problémájaként említette azt is, hogy a gyerekek rászoktak az energiaitalokra. Egyre fiatalabb korban fogyasztják már, de nem tudják, hogy egy energiaital két kávényi koffeint is tartalmaz, amire egyáltalán nincs szükségük. A gyártók nagy hibája pedig, hogy már literes, másfél literes kiszerelésben is árulják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!