Közélet

2015.09.28. 19:15

Huszonöt éve alakult meg a KELE

Megalapításának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a napokban a Kecskeméti Lokálpatrióták Egyesülete, a KELE.

Hraskó István

Az egyesület tagjai a Zöldfa Étteremben jöttek össze, hogy felelevenítsék az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb eseményeit. Sztorik is jócskán akadtak, így jó hangulatban telt az ünnepi vacsora.

– 1990. augusztus 1-jén alakult meg a KELE, alapító elnöke dr. Sikari Kovács András volt. Az egyesület célja és feladata kezdettől a város és lakossága érdekében végzett tevékenység volt. Az élet minden területével foglalkoztunk, a kultúrától, művészetektől, a műemlékektől kezdve az iparon, mezőgazdaságon át egészen a szociális ellátásig. A huszonöt év alatt meghívtuk rendezvényeinkre a város minden polgármesterét, de vendégünk volt több alpolgármester, egyházak, pártok, cégek, médiumok vezető is. Nagyon sok minden történt 1990 óta, egy egész szekrényt megtöltenek az erről szóló iratok, újságcikkek – mondta el lapunknak Sikari Kovács Béla, aki 1995-től szervezőtitkár volt a KELE-ben, 2002 óta pedig ő az egyesület elnöke.

A KELE fénykorszaka talán 1998-2002 közé esett, amikor négy tagjuk is bejutott Kecskemét akkor még 32 fős képviselő-testületébe: Sikari Kovács Béla mellett Katona László, a város 1994 és 1998 közötti polgármestere, Fekete László és Tóth-Kása Kálmán. 2002 és 2006 között is volt egy képviselőjük a közgyűlésben, ugyancsak Katona László. KELE-tag volt a nemrég elhunyt Gódor József egykori városi tanácselnök és Bányai Endre, Kecskemét redszerváltás után történetének első polgármestere is.

Sikari Kovács Béla elért eredményeik között kiemelte: ők kezdeményezték például a Nagytemplom mögött Szent István szobor felállítását, az ‘56-os emlékművet, a Benkó Zoltán Szabadidőközpont 95 hektáros területének természetvédelmi övezetbe való besorolását és a széchenyivárosi kispiac megépítését. Utóbbira az építészként dolgozó elnök különösen büszke, hiszen részt vett a tervező kiválasztásában, a koncepció kialakításában, a pályázat megírásában is.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A KELE megalapításának 25. évfordulóját vacsorával ünnepelték meg a tagok
[/caption]Sikari Kovács Béla elmondta: az önkormányzattal ma is rendszeres kapcsolatban állnak, de gyakran találkoznak, együttműködnek a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel, a Kecskeméti Városszépítő Egyesülettel, a Porta Egyesülettel, a nyugdíjasszövetséggel. Havonta egy rendezvényt tartanak, ilyenkor összeírják a tagok által a városban aktuálisan tapasztalt problémákat: nem ég valahol a közterületi lámpa, egy forgalmas útszakaszon nagy szükség lenne zebrára és sorolhatnénk. Az információkat ezután eljuttatják az alpolgármestereknek. Korábbi létszámuk a halálozások és kilépések miatt 154-ről 22-re csökkent, ez viszont évek óta állandó.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!